Trivić: Velika zainteresovanost prosvjetnih radnika za vakcinaciju

Vakcinacija svih prosvjetnih radnika je važna aktivnost za resorno ministarstvo kako bi zajednički spremno dočekali novu školsku godinu, izjavila je ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić.

Trivić je danas u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske prisustvovala vakcinaciji prosvjetnih radnika protiv koronavirusa.

Ona je rekla da će se i u avgustu intenzivno raditi na vakcinaciji zaposlenih u prosvjeti i kulturi.

Navodeći da se širom RS sprovodi vakcinacija svih zaposlenih u predškolskom, osnovnom i srednjem obrazovanju, Trivić je istakla da prosvjetni radnici pokazuju sve veće interesovanje za vakcinaciju.

Direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković rekao je da Institut nastavlja vakcinaciju prosvjetnih radnika u RS kako bi što sigurnije ušli u novu školsku godinu i jesenji period.

“Akcenat moramo staviti na avgust kada očekujemo da veći broj prosvjetnih radnika bude vakcinisan”, istakao je Zeljković.

On je rekao da je do sada obavljena vakcinacija zaposlenih u više od 30 osnovnih i 15 srednjih škola, a taj proces je počeo i u predškolskim ustanovama.

Zeljković je naveo da Institut raspolaže sa dovoljnim brojem vakcina i da će proces vakcinacije, osim u Institutu, biti nastavljen i u domovima zdravlja kojima će biti dostavljeni spiskovi prosvjetnih radnika.

On je potvrdio da u Republici Srpskoj trenutno nema delta soja koronavirusa, te da je ispitivanjem ustanovljen samo alfa soj, što se može smatrati da je dobro u poređenju sa Federacijom BiH i zemljama u regionu gdje je već detektovan delta soj.

“Sa sigurnošću možemo reći da će delta soj doći u Republiku Srpsku, ali trenutne epidemiološke mjere, uključujući vakcinaciju, štite građane od delta soja i svih drugih sojeva”, kaže Zeljković.

Epidemiolog u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske Jela Aćimović rekla je da je od velikog značaja da se što više građana prijavi na vakcinaciju, jer se RS trenutno nalazi u stabilnoj epidemiološkoj situaciji.

“Važno je da se što veći broj ljudi u Republici Srpskoj vakciniše i da spriječimo dramatične nove talase koronavirusa i da živimo u normalnijim uslovima”, istakla je Aćimović.

Dodala je da je druga komponenta vakcine “Sputnjik V” stigla u RS i ona se trenutno nalazi na analizi u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH.

“Ovaj nalaz očekujemo do kraja sedmice kako bi od ponedjeljka krenuli sa revakcinacijom”, istakla je Aćimović.

Ona je rekla da se uskoro u RS očekuju značajnije isporuke vakcine “Fajzer”, koja je puno tražena zbog putovanja građana.

BHRT