Trideseta godišnjica od strašnih zločina u Cvitoviću

Podijeli članak:

U Cvitoviću je danas obilježena trideseta godišnjica zločina kojeg su četnici počinili nad 6 nevinih žena. Mještani ovog naselja sa svojim imamom Abdurahman-ef. Mujakom kod zajedničkog mezara proučili su ja-sin i dovu pred njihove duše.
– Bez istine i pravde, u Bosni i Hercegovini nije moguće nastaviti živjeti bez osvrtanja na prošlost. Naša obaveza je da tražimo i zahtjevamo istinu i pravdu. Mi se nećemo umoriti, kazao je Abdurahman ef. Mujak.

Prema kazivanju preživjelih Bošnjaka i Bošnjakinja, pripadnici vojske RS su u Cvitović došli 3.11.1992. godine, te su u kući Elkaza Nedžiba ubili šest žena.

Slobodno se može reći da su ih ubili po dva puta, jer su u zaključanu kuću ubacili dvije bombe rekavši im:

«Eto vam dvije kruške», a zatim su kuću zapalili – pa su tako neki ranjeni, a neki mrtvi u zapaljenoj kući izgorjeli. Isti dan su pred kućom ubili Fejzić Ibru, a Elkaz Šabana su bajonetom prikovali za krušku i tako je ostao do raspadanja tijela.

Preživjeli očevici Mujo Mešinović, Huso Ejup i Zejna Elkaz su nam još 1996. godine o ovom zločinu kazali sve strahote, a Mujo nam je kasnije potvrdio gore izneseno, a zatim za svoju sudbinu još reče:

»Pokupili su mene, Halila Mešinovića, i Šerifa Vunića kad smo pošli pustiti krave i odveli najprije u Bjelajce, zatim u Mrkonjić Grad, te u Donji Vakuf gdje smo u nekom magacinu bili više od jednog mjeseca.

Magacin je bio pun zarobljenika s područja Jajca. Ja sam razmijenjen u Bugojnu. Kao i za brojne druge počinjene zločine na području BiH tako ni za ovaj, do danas niko nije odgovarao niti izašao pred lice pravde.

 

 

(MIZ Jajce)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Ma koliko se mi lagali da to nije tako, u Bosni i Hercegovini su...

Slika Pabla Pikasa Buste de femme (Bista žene), koju je naslikao dvije godine prije...

U realnom svijetu stvarno ekonomsko tržište zahtijeva raznovrsnu radnu snagu, piše Večernji list BiH.

Anel Ahmedhodžić rođen je prije 24 godine u Malmeu, a odrastao je u gradskoj...

Na društvenim mrežama korisnici su podijelili snimak odmjeravanja snaga u potezanju konpoca između vojnika...

U kina u BiH 8. juna stiže finski ratni akcioni spektakl smješten u vrijeme...