Tribina u Jajcu: Biblioteke – riznice prošlosti i vakufi za budućnost

Podijeli članak:

U organizaciji Medžlisa IZ-e Jajce održana je inspirirajuća tribina pod nazivom “Biblioteke – riznice prošlosti i vakufi za budućnost”. Ova događaj je imao za cilj istražiti dublje ulogu biblioteka u životima muslimana, s posebnim naglaskom na privatne biblioteke koje danas predstavljaju dragocjeno naslijeđe iz prošlih vremena.

Gosti predavači na tribini, prof. dr. Ismet Bušatlić i mr. Osman Lavić, donijeli su bogatstvo znanja i perspektiva na ovu važnu temu. Moderator i uvodničar tribine, Zehrudin-ef. Hadžić, započeo je veče s entuzijazmom i željom za razmjenu dragocjenih informacija i iskustava.

Prof. Bušatlić, u svom izlaganju, stavio je poseban naglasak na značaj znanja i naslijeđa koje su nam ostavile prethodne generacije. Pod naslovom “Vremeplov knjige u Kraljevskom gradu,” naglasio je kako još uvijek postoje nepoznanice i prazni vremenski prostori u historiji i historiji biblioteka koje nismo ni počeli istraživati. Istaknuo je bogatstvo historijskih djela koja se odnose na Jajce te koliko su uspješno sačuvana od zaborava.

Mr. Osman Lavić, direktor Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu, pružio je zanimljiv uvid u bogatstvo ove biblioteke, koja predstavlja riznicu historije. Gazi Husrev-begova biblioteka, jedna od najstarijih biblioteka u Istočnoj Europi, čuva raznovrsnu historijsku građu. Lavić je istakao: “Bogata ostavština u našim bibliotekama dokaz je koliko smo mi kao narod posvećeni očuvanju, prepisivanju i izučavanju knjige. Biblioteke su naši reprezentativni muzeji kulturne baštine i života čovjeka na našim prostorima.”

Poseban trenutak na tribini bio je svečana primopredaja 1200 bibliotečkih jedinica kao poklon prof. dr. Ismeta Bušatlića i Gazi Husrev-begove biblioteke Medžlisu IZ-e Jajce. Ovaj gest simbolizira kontinuiranu posvećenost očuvanju i dijeljenju književnog naslijeđa.

Osim tribine, rukovodstvo Gazi Husrev-begove biblioteke provelo je rano poslijepodne u ugodnom druženju u prostorijama Medžlisa Jajce. Tijekom ovog susreta, imali su priliku upoznati se s aktivnostima Medžlisa i obići znamenitosti grada Jajca.

This slideshow requires JavaScript.

Sveukupni dojmovi ovog susreta bili su izuzetno srdačni i nadahnjujući, ostavljajući nadu da će suradnja između ovih dviju institucija biti nastavljena i u narednom periodu. Ova tribina je još jednom potvrdila važnost biblioteka kao čuvara prošlosti i vodiča za budućnost, te potaknula našu zajednicu na dalje istraživanje i očuvanje književnog naslijeđa.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Nije se dalo Majklu Džordanu da i u Vašingtonu napravi uspjeh kao u Čikagu.

Sve je više onih koji se odlučuju za dijetu mesoždera, a jedna od poznatih...

U prekidu je odvijanje saobraćaja na putu Crna Rijeka-Jajce, zbog opasnosti od obrušavanja kamenja...

Direktor Olimpijskog centra “Jahorina” Dejan Ljevnaić istakao je danas da bi uskoro trebalo da...

lumica Jelena Čvorović Paunović preminula je u 75. godini.

Ko je možda i imao sumnju, danas su mu Milorad Dodik i njegovi pajaci...