Tri ugledna doktora napuštaju Jajce

Podijeli članak:

Loš socijalno-statusni položaj u bh. društvu i niske plaće najčešći su razlozi zbog kojih odlaze zdravstveni radnici, a upitno je čine li išta nadležni da ih zaustave.

Trend odlaska ljekara je u Bosni i Hercegovini poprimio epidemijske razmjere. Poražavajuća činjenice jeste, da nam odlazi najmlađi i najsposobniji kadar.

Posljedice egzodusa ljekara na terenu se već uveliko osjećaju, a taj trend nije zaobišao ni Jajce. Naime, prema ne zvaničnim saznanjima našeg portala troje doktora specijalista veoma brzo napuštaju naš grad, odnosno jajačke zdravstvene ustanove u kojima su zaposleni.

Ako se ovaj trend nastavi, pitamo se ko će nas liječiti, kakvu ćemo zdravstvenu uslugu imati. Nadamo se da će menadžmenti Doma zdravlja i Opće bolnice svim silama u narednom periodu pokušati zaustaviti odliv ljekara iz našeg grada.

Dramatični podaci

Podaci Unije za održivi povratak i integracije BiH pokazuju kako je BiH tokom 2021. godine napustilo oko 170.000 osoba, a gotovo pola miliona građana otišlo je iz BiH od 2013. godine. Taj broj ubuduće bi mogao biti i veći. Naime, istraživanje o položaju mladih, koje je proveo Institut za razvoj mladih KULT, pokazuje kako više od 50 posto mladih razmišlja o odlasku iz zemlje.

Kada je riječ o razlozima zbog kojih je toliko mladih spremno napustiti domove, najčešće su vezani za lošu ekonomsku situaciju (nezaposlenost i niske plaće) te općenito financijske faktora. Slijede razlozi vezani uz obrazovanje i zdravstvo, a značajan je i udio odgovora koji se odnose na korupciju, nepotizam, kriminal i općenito lošu i besperspektivnu situaciju u BiH – kako je mladi vide.

 

 

(Jajce Online)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

U prvom kvartalu ove godine, Jajce je doživio razne demografske događaje koji su utjecali...

U Mugli, jednoj od najpopularnijih primorskih destinacija u Turskoj, ovog ljeta očekuju veliki broj...

Reprezentativac Bosne i Hercegovine Luka Menalo zaplovio je danas u bračne vode sa svojom...

Jajački Kraljevi su u sezoni 2022/2023 nastupali sa šest različitih selekcija i odigrali 111...

Pozorišne igre Bosne i Hercegovine, najstariji festival profesionalnih pozorišta u BiH, bit će održan...

Sjednica Skupštine opštine Mrkonjić Grad prekinuta je danas nakon što je odbornik Sergej Milanović...