Tri mjeseca od tragedije u Gradačcu: Šta se promijenilo?

Podijeli članak:

Nakon ubistva Nizame Hećimović i niza femicida širom države, nadležni s različitih nivoa vlasti najavili su konkretne mjere. Prošla su tri mjeseca, je li se od stravičnih ubistava nešto promijenilo u Gradačcu?

I tri mjeseca poslije u Gradačcu glavna tema krvavi pir u gradu – sa uživo prenosom na društvenim mrežama. Građani nezadovoljni potezima i porukama iz institucija.

“Ono što se ponavlja više puta: mir mir mir, niko nije kriv. Oni su sve uradili po zakonu, protokolu, nije bilo propusta. Nemam riječi. Cijeli grad nema riječi”, kazao je Miralem Topalović, jedan od organizatora dosadašnjih protesta.

Bez mnogo riječi sve se više žena javlja u sigurne kuće. U međuvremenu traje interna kontrola unutar ministarstva unutrašnjih poslova. Građani ogorčeni zbog toga što telefon ubice nije provjeren. I državni ministar za ljudska prava i izbjeglice uviđa propuste:

“Vi znate da se iPhone na lice može otvoriti. Izjava koju sam čuo da je donesen telefon pred njegovo lice, pa se baterija ispraznila. Dakle, neko je svjesno ugasio da do toga ne dođe”, kazao je Sevlid Hurtić, ministar za ljudska prava i izbjeglice.

O tome se javno malo govori, a upravo to najviše uznemirava građane. Sulejmanović je nakon ubistva Nizame Hećimović bio u gradu, ubio je oca i sinan Denisa i Džengiza Onder. U razgovoru za N1 Haris Radaslić, brat ranjene Harise Onder najvece zamjerke imao je na policijsku reakciju. U svom lajv javljanju Sulejmanovic je zlokobno rekao da su se policijski službenici skrivali i bježali.

“Mora se izaći u javnosti i tačno reći ko je odgovoran. Tri-četiri minute treba od policijske stanice do te kuće, kažite kada je bio poziv, a kada je došla policija!”, ističe Hurtić.

“I pored toga što su vrlo evidentni propusti u radu policijskih službenika na konkretnom slučaju 90 dana nakon toga mi nemamo imenovanog ni komandira niti načelnika policijske uprave, imamo tek zamjenika komandira, po hijerarhiji trećeg po nizu”, kazao je Edis Dervišagić, gradonačelnik Gradačca.

Tijelo ubice nalazi se u hladnjači u Tuzli. Mjesto ukopa nije određeno, što je glavna prepreka za to. Održavaju se sastanci, najavljuju studije, ali građani konkretne korake ne vide, pa se osjećaj sigurnosti ne povećava – u mnogim slučajevima stvari stoje obrnuto.

 

 

(N1)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Lakše je poslovati u Kolumbiji, nego u BiH, kažu svjetski parametri. Bosna i Hercegovina...

U kalesijskom naselju Jajići danas su općinski načelnik Sead Džafić, ministar poljoprivrede, šumarstva i...

Rast cijena nekretnina u Bosni i Hercegovini doveo je do inicijative o uvođenju većeg...

Osim plaća od Nove godine trebale bi rasti i penzije. Riječ je o redovnom...

Pripadnici njemačke Savezne policije u civilu juče su uhvatili na djelu tri državljanke Bosne...

Za nekoliko dana navršit će se četiri puna mjeseca od krvavog pohoda i zločina...