Trgovska gora: Bitka s vremenom počinje

Podijeli članak:

Iako je većina svjesna odluke Vlade Hrvatske da gradi odlagalište nuklearnog i radioaktivnog otpada na lokaciji Čerkezovac na Trgovskoj gori, Bosna i Hercegovina ne odustaje od namjere da je spriječi. Najviše se tome protive u Novom Gradu, općini koja je udaljena svega nekoliko kilometara od sporne lokacije, a gdje će u ponedjeljak stručni timovi započeti sa analizama na terenu.

Ismeta od rođenja živi u Novom Gradu. Za nju i mještane ove opštine Una nije samo rijeka. Netaknuta priroda mogla bi od 2026. biti dotaknuta radioaktivnim zagađenjem iz Hrvatske koja planira otpad odlagati u bivšoj kasarni Čerkezovac, na samoj granici.

ISMETA SAFILIĆ, Novi Grad

“Ovo je ljepotica, jedna i jedina. Tu sam rođena, živjela i doživjela da neko drugi nama ugrožava. Sebe čisti, a nama dovozi.”

Stručni timovi nadležnih institucija u ponedjeljak kreću sa istraživanjima u Novom Gradu. Načelnik ove opštine kaže – rezultati analiza biće ključni upobijanju namjera Hrvatske. Bitka s vremenom počinje.

MIROSLAV DRLJAČA, načelnik Općine Novi Grad

“To je prostor oko naselja Mlakve koje se nalazi preko Une. Već smo tamo stavili određene mjerne instrumente koji prate da li u vazduhu ima povećaninivo radijacije, a sa svim ostalim ćemo biti upoznati od ponedjeljka.”

Priče o radioaktivnom i nuklearnom otpadu niko ne shvata olako. Lokacija za njegovo odlaganje udaljena je svega dva kilometra od centra Novog Grada. Negativne posljedice osjećaju već sada.

MARIO CRNKOVIĆ, predsjednik Udruženja građana “Green Team”

“Investitori jasno i otvoreno kažu da ne žele investirati u mjesto kojem prijeti nuklearni objekat s radioaktivnim otpadom. Imamo negativne utjecaje na turizam. Radili smo i istraživanje ispred udruženja. Preko 60 posto mladih kaže otvoreno da, ukoliko odu, razlog će biti upravo Trgovska gora.”

Građani su u nekoliko navrata potpisivali peticije i organizirali proteste.

MILORAD LAJŠIĆ, mještanin

“To je bezobrazluk, to nema nigdje u svijetu da jedni druge truju.”

MARIJA MRŠIĆ, mještanka

“Ako to dođe, mi smo gotovi. Una će se zatrovati i ovo malo ljudi.”

ESAD BAJRIĆ, mještanin

“To treba spriječiti po svaku cijenu, čitava država se treba uključiti.”

Upravo je ovo problem oko kojeg se u Bosni i Hercegovini većina slaže. Bitka, nadaju se, nije izgubljena. Uz Sloveniju i Mađarsku, podršku da se spriječi izgradnja odlagališta dala je i Austrija.

Trgovska gora koja se nalazi u susjednoj Republici Hrvatskoj udaljena je svega tri i pol kilometra od Novog Grada. Vlasti ove opštine i drugih u slivu rijeke Une, godinama upozoravaju na to da bi skladištenje radioaktivnog otpada iz NE Krško ugrozilo gotovo 300.000 stanovnika.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Krađa sapuna i olovaka iz hotela djeluje bezazleno za brojne goste, međutim, neki od...

Ryanair je prošle sedmice najavio uvođenje letova za Sarajevo iz pet evropskih gradova počevši...

U subotu, 9. prosinca, restoran Gastro Globus u Zagrebu bit će poprište svečane donatorske...

Konkretni koraci prema suspenziji izgradnje hidroelektrane (HE) “Ulog”, raskidanju koncesijskih ugovora za planirani projekt...

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike (FMRSP) ističe da je kreirana privremena lista domaćinstava...

Okružni sud u Banjaluci osudio je Vladimira Čančara, specijalistu ginekologije i akušerstva iz Univerzitetske...