Search
Close this search box.

Trener Šahman radi u dalekoj Aziji: I u Bangladešu se sve više ulaže u nogomet, zemlja je povezana sa 700 rijeka i ima šest godišnjih doba

Podijeli članak:

Koferi profesionalnih sportista uvijek su spakovani. Sastavni dio njihovog posla danas je stalna promjena klubova, tako da pojedini igrači u karijeri promijene i desetak timova.

Zanimljiv nogometni put imao je i Sandi Šahman, bosanskohercegovački igrač i trener rođen u Hamburgu. U nogometnoj karijeri Šahman je, između ostalih, igrao i u Iranu, Iraku, Saudijskoj Arabiji i Kini, a trenutno radi kao trener u Bangladešu.

– Nakon aktivnog igranja posvetio sam se trenerskom i menadžerskom angažmanu. Radim kao trener za nogometnu atletiku i fitness, kao i video analitičar. Trenutno imam angažman u Bangladesh Premiere League u klubu Mohammedan iz Dhake. Osnovan je 1936. i jedan je od najstarijih nogometnih klubova u zemlji. U klubu sam od jula 2023. godine i nakon 14 godina bez titule, uspjeli smo odvesti najveći klub u zemlji i jedan od najvećih u regiji do osvajanja Nacionalnog kupa federacije. Prije nego što sam stigao u Bangladeš, sedam godina sam radio u Kini, kako u Shanghai FC, tako i u Nanjing City FC – kaže Sandi.

Šahman posebnu pažnju posvećuje edukaciji i prošlog ljeta završio je diplomski studij FIFA Menadžmenta.

– Za svakog trenera je neophodno da se stalno educira i uči. Već 15 godina sam u Aziji i nakon posljednjih uspjeha imam veliki broj ponuda. Nogomet u Aziji iz godine u godinu sve više napreduje, a velike zasluge, pored velikih finansijskih ulaganja, imaju treneri i igrači iz Evrope. Radujem se pohvalama od menadžmenta Mohammedana i velikom interesovanju drugih timova koji me žele u svojim klubovima. Ohrabrujuće je vidjeti da moj rad dobiva priznanje – nastavlja Šahman.

Sandi je prije nekoliko godina oženio Nilay Demirci, pravnicu turskih korijena, a građansko i šerijatsko vjenčanje je upriličeno u njegovom rodnom Hamburgu. Raskošna svadba upriličena je u poznatoj palati Sait Halim Paša u Istanbulu, veličanstvenom kompleksu od historijskog značaja tik uz more koje ljepotom oduzima dah.

– Zahvalan sam svojoj supruzi Nilay koja me vjerno prati svuda i podržava moj rad. Zahvaljujući nogometu, putovao sam širom svijeta, ali moram priznati da je Šangaj nešto posebno. Sa više od 26 miliona stanovnika on je najveći grad u Kini, te najnaseljeniji grad na svijetu. Upoznao sam mnoge lijepe zemlje širom planete, ali nigdje nema ljepote kao u našoj Bosni. Posebno bih volio u Bosni biti za ramazan, a ovaj sveti mjesec poseban je i u Bangladešu koji je jedna od najgušće naseljenih zemalja svijeta. Prema religijskom opredjeljenju, sunitski muslimani čine 90 % ukupnog stanovništva Bangladeša, dok hindusi čine oko 9 % stanovništva. Rimokatolički kršćani i budisti čine preostalih 1 % stanovništva. Malo mi se bilo teško naviknuti na njihovu kuhinju, ali sada sam pronašao jela koja mi odgovaraju – ističe naš nogometni trener koji je porijeklom iz Busovače.

This slideshow requires JavaScript.

Bangladeš je južnoazijska država i dom za više od 160 miliona ljudi, što je čini osmom zemljom po broju stanovnika na svijetu. Prostire se na samo 56.990 kvadratnih milja i nosi titulu najneposjećeniji države na svijetu.

– Mnogo je zanimljivosti vezanih za Bangladeš. Bangladeš je prava riječna zemlja, povezana s preko 700 rijeka. U stvari, tri najveće rijeke u Aziji teku kroz Bangladeš – Gang, Meghna i Brahmaputra. Bangladeš s dobrim razlogom ima nadimak “Zemlja šest godišnjih doba”. Zemlja zaista ima šest godišnjih doba: ljeto, monsun, jesen, kasnu jesen, zimu i proljeće. Svako godišnje doba ima karakteristična svojstva. Ljeto je vruće i sunčano, dok je zima maglovita sa kraćim danima. Bangladeš ima jednu od najnižih stopa gojaznosti u svijetu jer stanovništvo jede samo četiri kilograma mesa po osobi svake godine – kaže Šahman.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Katastrofa za Srbiju i BiH! Nadali smo se da ćemo ipak gledati rukometaše srpskog i...

Nekadašnji hrvatski košarkaš Damjan Rudež, koji je od 2014. do 2017. godine nastupao u...

Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je danas rezolucijuo Srebrenici.

Uprkos brojnim upozorenjima nadležnih institucija iz godine u godinu o tome šta se sve...

Nova studija je otkrila da navike spavanja mogu biti rani znak potencijalnog lupusa.

Proizvodnja cigareta nekada je zahtijevala tehnologiju koja je bila smještena samo u velikim fabrikama....