Search
Close this search box.

Treći najveći organizator putovanja u Evropi: Sva putovanja od 6. jula otkazan

Podijeli članak:

Treći najveći organizator putovanja u Evropi, njemački FTI Touristik GmbH otkazuje sva putovanja s datumom polaska od subote, 6. jula 2024., objavio je privremeni stečajni upravnik kompanije Bierbach.

“Kako bismo korisnicima FTI-ja konačno pružili potrebnu sigurnost planiranja prije početka ljetnih praznika i omogućili im da odmah ponovno rezervišu svoje putovanje kod drugog pružatelja usluga, sva preostala putovanja sada su otkazana.

Njemački fond za putno osiguranje (DRSF) bio bi spreman regulisati rješavanje postojećih zahtjeva za povratom s drugim turoperatorima. No, u tako kratkom vremenu nije pronađeno rješenje za preuzimanje aranžmana”, saopšili su iz kompanije.

Pogođeno je 175.000 paket-aranžmana i određenih pojedinačnih usluga koje su klijenti rezervisali za polaske od 6. jula preko insolventnih kompanija FTI Touristik GmbH i BigXtra Touristik GmbH kao i putem prodajne marke 5vorFlug.

Otkazivanjem svih paket-aranžmana, partneri FTI-jeve putničke agencije mogu ponuditi svojim klijentima i alternativna putovanja. Kompanija je započela s informiranjem klijenata, putničkih agencija i hotela.

Bierbach je ukupni obim postojećih rezervacija putovanja ocijenio visokim troznamenkastim milionskim iznosom. Sve pologe koje bi putnici u aranžmanu položili vraćao bi fond putnog osiguranja, a svaki bi putnik u aranžmanu dobio nazad svoj novac.

Pojedinačne usluge

Međutim, korisnici koji su rezervisali samo pojedinačne usluge kao što su letovi, hoteli i transferi putem FTI-ja nemaju pravo na povrat već izvršenih uplata od strane DRSF-a.

Privremeni stečajni upravnik uspio je osigurati budućnost za oko 230 TVG putničkih agencija: Raiffeisen Vertriebs GmbH preuzima FTI-jev 50-postotni udio u turističkoj prodajnoj kompaniji TVG i stoga je jedini vlasnik, objavila je kompanija Bierbach.

 

 

(Avaz)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

U pojedinim dijelovima Australije u noći između petka i subote palo je više od...

Poznati bosanskohercegovački kantautor, muzičar i pjevač, Aldin Kurić, poznatiji kao Al'Dino, održat će svoj...

Adidas je povukao fotografije manekenke Belle Hadid iz reklama koje promovišu sportsku obuću koja...

Da kockanje kao navika i ovisnost ne poznje granice, pokazuju i najnoviji podaci iz...

Na ovogodišnjoj Internacionalnoj matematičkoj olimpijadi (IMO), koja se ove godine održala u Velikoj Britaniji...

Prošle sedmice građani Donje Suvaje pored Gračaca protestvovali su nakon što su prilikom radova...