Search
Close this search box.

Treći dan, 43. Pozorišnih/Kazališnih igara BiH u Jajcu: Hommage Nijazu Alispahiću i Mirsadu Tuki

Podijeli članak:

U sklopu 43. Pozorišnih/Kazališnih igara BiH u Jajcu, trećeg dana festivala, u Salonu Doma kulture u 17 sati održat će se hommage Nijazu Alispahiću i Mirsadu Tuki.

Nijaz Alispahić: Legenda književnosti i teatra

Nijaz Alispahić (1940. – 2024.) bio je cijenjeni književnik i dramaturg rođen u Kozluku kod Zvornika. Svoje obrazovanje stekao je u Beogradu i Sarajevu, a 1973. godine pokrenuo je Književnu manifestaciju “Kikićevi susreti” u Gradačcu. Alispahić je bio dugogodišnji dramaturg Narodnog pozorišta u Tuzli, a svoj književni opus započeo je početkom 70-ih godina prošlog stoljeća zbirkom pjesama “Vatre stišane pjesmom”, te kasnije zbirkama “Majit” i “Karakazan”.

Autor je i knjiga pripovijetki poput “Vrtovi sirotog Halimije” i “Sihirbaz”, te iznimno uspješnih drama kao što su “U sjenci mačeva”, “Hasanaginica” (drama i libreto za operu), “Zmaj od Bosne”, “Aska i vuk”, “Za dom penzionera spremni” i mnogih drugih. Njegova djela su prevedena na više stranih jezika, a zastupljen je u antologijama bošnjačke pripovijetke i bosanskohercegovačke drame 20. stoljeća. Dramski tekstovi Nijaza Alispahića igrani su na scenama bosanskohercegovačkih teatara.

Alispahić je dobitnik mnogih nagrada, uključujući dvostruku Nagradu “Ivo Andrić” za najbolju pripovijetku (1983. i 1989.), Nagradu “Zija Dizdarević” (1977. i 1978.), te mnoge druge za kratke priče i novinarski rad. Za doprinos umjetnosti teatra, 2021. godine dobio je Zlatni lovorov vijenac Međunarodnog festivala MESS. Izdavačka kuća “Lijepa riječ” iz Tuzle 2017. godine objavila je njegov roman “Putopisi s onoga svijeta”. Nijaz Alispahić preminuo je 2. januara 2024. godine u Tuzli.

Mirsad Tuka: Izniman glumac bosanskohercegovačkog teatra

Mirsad Tuka (1965. – 2023.) bio je istaknuti bosanskohercegovački pozorišni, filmski i televizijski glumac. Karijeru je započeo kao polaznik Dramskog studija tuzlanskog Narodnog pozorišta, a formalno obrazovanje završio je na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu. Njegov filmski debi bio je u filmu “Praznik u Sarajevu” za koji je 1991. godine na Festivalu glumačkih ostvarenja u Nišu nagrađen kao najbolji glumac-debitant.

Od 1996. godine bio je član ansambla Kamernog teatra 55 u Sarajevu, gdje je odigrao mnoge zapažene uloge u predstavama poput “Hasanaginica” Nijaza Alispahića, “Žaba” Elmira Jukića, “Sjećaš li se Dolly Bell?” Kokana Mladenovića, “Tri sestre” Pjera Žalice, “Krokodil Lacoste” Zlatka Topčića, “To” Alije Isakovića, “Poljska konjica” Marka Vešovića i drugih.

Pored pozorišnih uloga, Tuka je bio poznat i po svojim filmskim i televizijskim ulogama u projektima kao što su “Nafaka”, “Sve džaba”, “Remake”, “Ostavljeni”, “Warriors”, “Cirkus Kolumbija”, “Underground”, “Sabina K.” i popularnoj seriji “Lud, zbunjen, normalan”. Nagrađivan je za brojne uloge, uključujući i ulogu Hasanage u predstavi “Hasanaginica”.

Ovaj hommage predstavlja priznanje njihovim iznimnim doprinosima umjetnosti teatra i književnosti, a publika će imati priliku prisjetiti se njihovih velikih djela i doprinosa koji su ostavili neizbrisiv trag u bosanskohercegovačkoj kulturnoj baštini.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Mnogo toga se promijenilo u modernoj porodici, a ono loše uglavnom ispaštaju najmlađi, identičan...

Iako prenatrpanost turista izaziva glavobolje za lokalno stanovništvo Japana, postoji jedna grupa koja profitira...

Danas u ponoć istječe rok do kojega se državljani BiH koji žive u inozemstvu...

Željeznice Federacije BiH u prvoj polovini 2024. godine uplatile su prema javnim fondovima 19.330.225...

Iako je prva donacija hrane oslobođene plaćanja PDV-a na adrese javnih kuhinja i udruženja...

Porez na prazne stanove postaje sve aktuelnija tema u Bosni i Hercegovini.