Trbić: Predstojeći zimski prelazni rok bit će manje dinamičan nego ranijih godina

Sarajlija Tarik Trbić poznat je bh. sportskoj javnosti kroz višegodišnji angažman u FK Sarajevo, SFK 2000 Sarajevo, RK Bosni i Atletskom Savezu BiH.

Sarajlija Tarik Trbić poznat je bh. sportskoj javnosti kroz višegodišnji angažman u FK Sarajevo, SFK 2000 Sarajevo, RK Bosna i Atletskom savezu BiH.

Ovaj dvadesetdevetogodišnji pravnik s FIFA diplomom uspješno se bori za prava bh. fudbalera u BiH i van granica naše države. Međunarodno je cijenjen i poštovan, sarađuje usko s pravnim timovima FIFA-e i UEFA-e te predstavlja BiH pri Evropskoj komisiji u dijelu socijalnog dijaloga za sport, unutar tijela FIFPRO-a (Svjetske unije fudbalera) i vodi pravni tim Sindikata profesionalnih fudbalera BiH, koji je u protekle dvije godine više od 150 predmeta dobio u korist igrača.

Fudbaleri za njega kažu da je uvijek dostupan, temeljit i stručan, a među svojim klijentima se nalaze ponajbolji igrači Premijer lige BiH, poput Mersudina Ahmetovića, Miloša Filipovića, Amara Rahmanovića, Ivana Crnova, Samira Radovca, Semira Bajraktarevića, Benjamina Tatara, Milivoja Lazića, Mladena Lučića, Demira Pece i drugih.

Iako je posao kojeg obavlja zaista velik, ipak, rijetko je u javnosti, jer u prvi plan stavlja fudbalere.

“Prije svega mi je drago što imam priliku pomoći sportistima kako bi osigurali stabilnost ili sačuvali svoju karijeru. Oni su u prvom planu, njihovi sportski rezultati i uspjesi. Veseli me, gledajući na neka ranija vremena, da su bh. fudbaleri adekvatno zaštićeni, što nije bio slučaj ranije. Imaju stručno savjetovanje, adekvatno predstavljanje i ponajbolje resurse kada je u pitanju pravna zaštita u regionu u kojem se nalazimo”, rekao je Trbić.

Nadolazeći, zimski prelazni rok uvijek donosi turbulentan period kada su u pitanju fudbaleri.

“Bitno je da igrači znaju svoja prava. Svjedoci smo u proteklom periodu da su klubovi pokušali iskoristiti pandemiju izazvanu pojavom COVID-19 virusom na negativan način prema igračima. Odnosno većina tereta za podnošenje ove krize spala je na igrače. To nije ispravno. Nije uređena adekvatna analiza, niti su uspoređeni financijski podaci iz zadnjih nekoliko godina. Sigurno je da su pojedini klubovi osjetili određene ekonomske posljednice, ali je pitanje kako planiraju, formiraju budžete i osiguravaju stabilnost ugovora. S tim u vezi, igrači, moraju znati da klubovi nemaju pravo jednostrano, odlukom upravnih struktura, predsjednika ili direktora smanjiti platu zbog COVID-19 pandemije, niti jednostrano raskinuti ugovore. Ugovori se ne produžavaju automatski, niti bilo koji pravilnik Saveza to može regulirati. Za svaku promjenu ugovornih stavki, strane potpisnice, u ovom slučaju Klub i igrač, moraju se usaglasiti u tome”, kazao je Trbić, dodavši:

“Očekivanja su da će predstojeći zimski prelazni rok biti nešto manje dinamičan nego što je bio ranijih godina. Ograničena je kretnja igrača, brojne države poput Indonezije, Malezije ili Vijetnama još uvijek nisu odredile datum početka lige i globalne prilike zahvatit će i naše fudbalsko tržište. Očekivati je da će se premijerligaši okrenuti nižim rangovima takmičenja, gdje bi tražili igrače i vlastitim omladincima, kako bi popunili prazna mjesta u kadru uoči starta nove polusezone.”

Bh. “mercato” počinje 5. februara i trajat će sve do 3. marta 2021. godine za profesionalne fudbalere, a za amatere između 22. februara do 15. marta.

KOMENTARI