Search
Close this search box.

Travničanka postala doktorica znanosti na prestižnom Tehničkom sveučilištu u Münchenu

Podijeli članak:

Bosna i Hercegovina ima još jednog doktora znanosti, velikog stručnjaka, na raspolaganju.

Randa Natraš iz Travnika na obranila je doktorske teze na prestižnom Tehničkom sveučilištu u Minhenu.

Naslov njenog rada je “Strojarsko učenje za modeliranje i predviđanje vertikalnog ukupnog elektrona uključujući svemirsko vrijeme i kvantifikaciju nesigurnosti”, napisao je u svojoj facebook objavi dr. Edhem Čustović osnivač BiH Futures Foundation.

Randa se od djetinjstva zanimala za tehnologiju. Nakon što je završila diplomski studij geodezije na Univerzitetu u Sarajevu u Bosni i Hercegovini, uslijedili su istraživački boravci u Norveškoj i Njemačkoj, prenosi Centralna.

Magistrirala je geodeziju u Sarajevu. Za to vrijeme dobila je nagradu Young Scientists Travel Award od Međunarodnog udruženja za geodeziju kako bi predstavila svoje istraživanje magistarskog rada na važnoj međunarodnoj konferenciji o geodeziji u Japanu

Ovo iskustvo joj je dalo dodatnu motivaciju za znanstveno-istraživački rad i otvorilo joj mogućnost da se umreži s renomiranim znanstveniciuma, uključujući i njenog trenutnog doktorskog mentora.

Tijekom svog istraživačkog boravka na Tehnološkom sveučilištu u Beču od ostudenoga 2017. do srpnja 2018. razvila je svoj doktorat, uspostavila suradnju sa znanstvenicima u Beču i sudjelovala na konferencijama koje su joj omogućile ulazak u svjetsku znanstvenu zajednicu.

Tijekom istraživačkog boravka financiranog od strane Njemačke službe za akademsku razmjenu DAAD na Tehničkom sveučilištu u Minhenu, Njemačka, produbila je svoje znanje u svom polju istraživanja i odlučila započetu doktorske studije na razvoju modela za predviđanje efekata svemirskog vremena na Zemljinu jonosferu koristeći kompjutere obučene sa umjetnom inteligencijom, učenje obrazaca i pravila iz podataka za predviđanje.

Randa je razvila prvi regionalni model jonosfere za Bosnu i Hercegovinu kako bi pružio precizne GPS korekcije i sada razvija globalni model za prognozu vremena u jonosferi u svemiru zasnovan na AI.

2017 godine bila je među „40 do 40 godina, 2017: izvanredni geoprostorni profesionalci“ u geoprostornom časopisu „xyHt“ (SAD). Randa je 2018. godine dobila stipendiju za učešće na Europskom forumu Alpbach (EFA) i stipendistkinja je DAAD (Njemačka služba za akademsku razmjenu).

 

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka