Travničani traže brisanje MHE iz Nacrta prostornog plana

Grupa udruženja “Dižimo glas za naše rijeke” iz Travnika, uputila je zahtjev nadležnima za brisanje planiranih mini hidroelektrana na području općine Travnik, iz Nacrta prostornog plana Srednjobosanske županije.

Naime, unatoč protivljenju lokalnih udruženja, pored više od 40 postojećih, predviđena je gradnja još 38 novih objekata, po čijem broju ova županija već prednjači.

Usprkos upozorenjima na pogubne posljedice izgradnje mini hidroelektrana po riječne ekosustave u BiH, nesavjesno izdavanje koncesija za njihovu izgradnju na području SBŽ i dalje je praksa Županijskih vlasti, upozorili su aktivisti u Travniku.

Ni u godini pandemije gradnja nije stala, a izmjenama prostornog plana, koji je u fazi javne rasprave, predviđene su i nove.

“Po ovom prostornom planu planirano je osam novih na rijeci Ugar, na neki tok od 40 kilometara. Nije nam jasno, da ministarstvo okoliša, umjesto da štiti okoliš, upravo radi suprotno”, kaže Indir Melić, predsjednik Udruženja sportskih ribolovaca Travnik.

Da je šteta koju mini hidroelektrane nanose ekosustavu i društvenoj zajednici višestruko veća od njihove koristi za ekonomiju i proizvodnju energije, svjedoče i mještani. Stavljanje vode u cijevi ugrožava, kažu, njihovu egzistenciju.

“Izgradnjom MHE naš status turizma se smanjuje, takoreći ukida, i samim tim mi kao mještani nemamo mogućnosti plasirati naše proizvode”, rekao nam je Jakub Čogić, mještanin Mudrika.

“Ne može zanimanje pojedinca biti iznad javnog interesa, iznad planova razvoja, koji su vrlo jasno dokumentirani. Sva ćemo koristiti sredstva i pravna i građanska, da se taj projekat gore zaustavi”, rekao je Samer Dolovac, predsjednik Udruženja Vlašić “Planet života”.

Posljednja javna rasprava o izmjenama prostornog plana županije predviđena je za početak travnja, nakon čega slijedi skupštinska procedura. Od zastupnika će ovisiti hoće li poslušati volju građana koji su ih izabrali, ili vlasti, s kojom odlično žive, prenosi Federalna.ba.

Podsjetimo, prema dodijeljenim koncesijama za izgradnju malih hidroelektrana u SBŽ-u se planira izgradnja čak 38 novih hidroelektrana.

 

 

(srednjabosna.com)