Travničani pred izborom: SDA ili BH blok

Imena kandidata za prijevremene izbore za načelnika Općine Travnik, koje je raspisala Centralna izborna komisija BiH, još nisu poznata. Zna se samo da će kandidate imati SDA i BH blok (SDPBiH, Naša stranka i Narod i pravda) te da je HDZBiH odlučio bojkotovati izbore, jer ih smatra nezakonitim.

Podsjetimo, dr. Mirsad Peco, kandidat SDA za načelnika, preminuo je na dan izbora – 15. novembra, a osvojio je najviše glasova i proglašen je izbornim pobjednikom. CIK je odlučio da se održe prijevremeni izbori.

KVALITETNA IMENA

Tahir Lendo, predsjednik OO SDA Travnik, kaže za Oslobođenje da SDA još nije donijela odluku o novom kandidatu. Izvjesno je samo da još aktuelni načelnik Admir Hadžiemrić neće ići u borbu za četvrti mandat.

image

Tahir Lendo: Traje proces kandidiranja

– SDA je u širokoj, demokratskoj proceduri izbora kandidata. Trenutno je u fazi kandidovanje. Krećemo od najnižeg nivoa – mjesnih odbora do najvišeg nivoa stranke – Izvršnog odbora, koji će donijeti odluku. Očekujemo da ćemo okončati proceduru 25. februara. Dosta kvalitetnih imena je u opticaju, izabraćemo najboljeg kandidata, ističe Lendo.

Aida Terzić, predsjednica OO Naše stranke Travnik, kaže da su tri stranke prepoznale priliku za građane Travnika i da će se potruditi da nađu najkvalitetnijeg kandidata koji bi mogao odgovoriti tom izazovu.

– Svjesni smo da neće biti lako, ali smatramo da je ovo jedini način da se opozicija ujedini. Ime još nije poznato, dodaje Terzić.

Siniša Dukić, predsjednik OO SDP-a Travnik, napominje da će imati respektabilnog kandidata, osobu koja će ponuditi program za naredne četiri godine, koji bi donio progres Travniku.

ODGOVOR HDZ-A

– HDZBiH je imao dobar program i šteta je što odustaje u ovom trenutku. Legitimno je od njih što su odlučili da neće izaći na izbore, ali nije njihov poziv svim Hrvatima da bojkotuju izbore, jer nisu svi Hrvati birači HDZ-a, poručuje Dukić.

Haris Kaniža, predsjednik OO NiP-a Travnik, govori da je ovo prvi put u povijesti travničkih izbora da neke stranke idu sa zajedničkim kandidatom, da slijede put Sarajeva i Mostara te da se nada da će nakon Travnika zajedničko djelovanje prenijeti na cijeli Srednjobosanski kanton. Dodaje da će u narednim danima razgovarati s rukovodstvom SBB-a, DF-a i SBiH o eventualnom priključivanju.

Podsjećamo, u odluci OO HDZ-a BiH Travnik, koju je potpisao predsjednik Bojan Domić, piše da je bojkot “svojevrstan odgovor na cjelokupnu situaciju, na sve ono što se događalo na izborni dan i na poruke koje su se slale kako se ne smije dopustiti da Hrvat bude načelnik Travnika”.

(oslobodjenje.ba)