Transfer Room: Revolucija za fudbalere i klubove u BiH?

Podijeli članak:

Uskoro se u Bosni i Hercegovini završava fudbalska sezona, a vrelo ljeto donosi mnoštvo kretanja na fudbalskom transfer tržištu, kako kod nas, tako i u ostatku Evrope i svijeta.

Kontakti, pregovori, potražnja za fudbalerima za klubove često zna biti iscrpna, kako u finansijskom, tako i u ljudskom smislu, a često se desi da klubovi moraju uložiti mnogo sredstava, a da na kraju ne uspiju završiti transfer.

Takvi problemi uskoro bi mogli biti stvar prošlosti, a za neke klubove oni to već jesu. Sve se više govori o umrežavanju i korištenju resursa iz virtuelnog svijeta, brže i efikasnije konekcije između igrača, menadžera i klubova kako bi se smanjio gubitak vremena, energije i novca.

Šta je Transfer Room?

Veoma zanimljivo rješenje koje bi obuhvatilo sve navedeno mogla bi biti online platforma Transfer Room, koja nudi usluge fudbalerima, klubovima, čak i menadžerima. platforma je osmišljena kao mreža u kojoj svi mogu pronaći tačno ono što ih zanima. Klubovi bi mogli provjeravati dostupnost igrača, igrači bez predstavnika bi mogli pronaći menadžera, a sami menadžeri za svoje igrače mogli bi da pronađu klubove, a da ne moraju uputiti bezbroj telefonskih poziva i e-mailova.

Transfer Room

“Ljepota TransferRooma je u tome što donositeljima odluka omogućuje dijeljenje informacija s drugim klubovima i agentima pritiskom na tipku. Umjesto da pojedinačnim agentima morate telefonom ili e-poštom objašnjavati šta tražite, svoje zahtjeve jednostavno objavite putem platforme i tako potencijalno doprete do stotine agenata, koji bi mogli imati igrače od vašeg interesa. Tada možete slobodno odabrati koje ćete ponude pratiti i s kojim ćete agentima razgovarati, virtualno, telefonom ili lično”, tvrdi osnivač Jonas Ankersen, koji je došao na ideju da zbliži i učini efikasnijim svijet biznisa i svijet fudbala.

Ko već koristi Transfer Room?

Iz Transfer Rooma tvrde da su od 2017. godine, kada je kompanija osnovana uspjeli sklopiti saradnju sa više od 650 klubova u 100 zemalja i liga širom svijeta. Među njima je, kako saznajemo i FK Sarajevo, koji je za sada jedini klub iz Bosne i Hercegovine koji koristi ovu platformu, iako nije poznato da li su neka od najnovijih pojačanja bordo kluba završena preko ove platforme. Brojni poznati klubovi iz Liga petice već su preko Transfer Rooma završili određene poslove, a među njima italijanska Roma, francuski Montpellier, Vitesse, Rangers, Feyenoord, koji je zavrio posao za srpkog fudbalera Igora Spajića, čak i Touluse za kojeg danas nastupa potencijalni reprezentativac BiH Said Hamulić, ali i brojni drugi klubovi u ostatku Evrope.

REUTERS/Stoyan Nenov

Transfer Room u suštini nudi brži i efikasniji prvi kontakt između klubova, menadžera i igrača, a na ovoj platformi je, od njenog osnivanja, završeno više od 3000 fudbalskih transfera.

Koja je korist u Bosni i Hercegovini?

U našoj zemlji brojni fudbaleri nemaju predstavnike koji bi se brinuli o njihovim interesima i za njih tražili klubove u našoj, ili drugim ligama. Transfer Room mogao bi biti upravo ono što je bh. fudbalerima potrebno ukoliko razmišljaju da pronađu agenta, ili promijene klub. Registracijom na Transfer Room bh. fudbaleri postaju vidljiviji za više od 650 registrovanih klubova koji su svake sezone u potrazi za pojačanjima.

Transfer Room tako bi mogao uskoro postati revolucija u svijetu fudbalskih transfera, a u zemlji poput Bosne i Hercegovine, gdje se tržište i dalje razvija, mogao bi biti izuzetno koristan.

(N1)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Hasan Salihamidžić je nakon šest godina dobio otkaz na poziciji sportskog direktora minhenskog Bayerna,...

Nakon uspješno završene ekspedicije na „krov svijeta“ – Mount Everest, Tomislav Cvitanušić, bh. alpinista,...

Sinoć, 30. svibnja 2023. godine, u okviru manifestacije Hrvatsko proljeće Središnje Bosne, u kazališnoj...

Ošljak je najmanji nastanjeni otok u Hrvatskoj za koji se vjeruje da je bio naseljen...

Nogometaši Seville nakon trosatne drame i penala savladali su Romu u finalu Evropske lige...