Topić razotkriva: Pregled rada OV Jajce i ključnih projekata

Podijeli članak:

U intervjuu za naš portal, Josip Topić, predsjedavajući Općinskog vijeća Jajce, podijelio je ključne perspektive o dosadašnjem radu Vijeća i istaknuo važnost njegove uloge u oblikovanju prosperitetnijeg ambijenta za život svih stanovnika Jajca. Kroz angažirane napore i ostvarene projekte, Općinsko vijeće Jajce demonstrira predanost unapređenju života građana, prepoznajući svoju ključnu odgovornost u donošenju odluka koje izravno utječu na kvalitetu lokalne zajednice.

Jeste li zadovoljni s radom Općinskog vijeća Jajce?

– Prije samoga odgovora želim da pozdravim sve pratitelji i čitatelje Vašega portala. Iskazujem posebnu zahvalu za Vaš interes o radu Općinskoga vijeća Jajce. Pokušat ću da isključim subjektivnost, kada pričam o radu Općinskog vijeća, jer rukovodim Vijećem, ali mogu reći da sam zadovoljan. Rado bih napomenuo da smo održali 18-redoviti sjednica Općinskoga vijeća Jajce, jednu tematsku, te pet svečanih sjednica Općinskoga vijeća Jajce. Prosječno je po sjednici OV bilo petnaestak točaka dnevnoga reda. rekao bih da su Stručne službe Općine Jajce radile, jer od njih na neki način ovisi i rad vijeća. Ono na što svi možemo biti zadovoljni jest da smo sve odluke donosili u što kraćem roku, te da smo omogućili da sve institucije, udruženja, građani koji imaju prava po pojedinim programima, a ta prava ostvaruju putem pojedinih akata Općinskoga Vijeća, funkcioniraju. Važno je napomenuti da smo usvajali Proračun u Zakonom predviđenom roku.

U javnosti postoji nezadovoljstvo zbog nerealizacije određenih projekata koji se odnose na gradnju cesta, a znamo da je OV donijelo Zaključak o izgradnji saniranju lokalnih cesta,govorimo o drugom dijelu kredita nešto manje od pet milijuna KM. Dokle se došlo s tim projektima?

– Da, OV Jajce je donijelo Zaključak i po navedenom zaključku se i postupalo tako da su raspisani javni pozivi za četiri lota, te da zbog samih procedura, što odustajanja od posla pa i raskida ugovora, tri lota nisu završena i bilo je potrebno ponovo raspisivati javnu nabavu, koja je upravo sada u tijeku. Za jedan lot koji je potpisan izvode se radovi. Svakako da sa samom dinamikom nismo zadovoljni i da smo, mogu reći izgubili jednu godinu, ali odgovorno tvrdim da smo mi sve učinili da se investicije u ovoj godini završe.

Nedavno ste usvojili Zaključak za potpisivanje Sporazuma o rješavanju spora između Općine Jajce i JP “Elektroprivreda HZ HB” d.d. Mostar. Koliko je to značajno za našu zajednicu? U javnosti se spominje da bi iduće godine Općina Jajce mogla raspolagati s gotovo dvostrukim sredstvima. Imate li neke naznake o tome kako bi se ta sredstva mogla utrošiti?

– Općina Jajce i JP “Elektroprivreda HZ HB” d.d. Mostar vodili su sudski spor, te nakon detaljnije analize i komunikacije s pravobraniteljstvom, procijenjeno je da se ide u rješavanje spora izvansudskom nagodbom. Vrijeme će pokazati da je Općinsko vijeće ispravno postupilo i donijelo Zaključak za potpisivanje Sporazuma o rješavanju spora između Općine Jajce i JP “Elektroprivreda HZ HB” d.d. Mostar. Što se tiče utroška sredstava nemamo još konkretno u što će se sredstva utrošiti, ali je sigurno da ćemo pažljivo analizirati potrebe našega stanovništva i shodno tim potrebama usmjeravati sredstva. Gledat ćemo da se tu bude i sportska infrastruktura, gradske ceste, utopljavanje zgrada, dječji vrtić i još sigurno dosta toga.

Koje značajne projekte završavate ove godine?

– Trenutno možemo reći da bi trebali biti završeni radovi na cesti Bistrica-Doribaba i radovi na obnovi Dječjeg vrtića “Naša radost”.

Javnost je nezadovoljna stanjem ulice Stjepana Tomaševića, koja vodi prema turističkom biseru – Plivskim jezerima. Kada će se ta ulica sanirati ili iznova izgraditi, s obzirom na njezinu važnost za razvoj turizma?

– Trenutno je za tu ulicu raspisana ponovo javna nabavka. Ako uspijemo provesti tu javnu nabavku u ovoj godini, onda bi već u prvom ili drugom mjesecu mogli početi radovi. Ali kako smo svjedoci da te javne nabavke izrazito sporo idu zbog žalbi, teško je išta precizno reći.

Jeste li optimistični u vezi projekta stadiona “Mračaj”? Kada možemo očekivati početak radova?

– Projekt je izrazito zahtjevan s financijskoga gledišta, ali mi ćemo sve učiniti da u narednom periodu imamo dio projekta koji će omogućiti da svi naši klubovi imaju jedan od boljih terena sa svim sadržajima za igranje i održavanja utakmica

Tijekom turističke sezone, Jajce se suočava s velikim problemom nedostatka javnih parkirališta. Kako planirate riješiti ovaj problem, može li se razmotriti izgradnja parkirališta na nekoj od gradskih lokacija?

– To je ono što meni osobno sigurno najviše smeta, jer sam te struke. Sigurno je da će me moje kolege napadati ako na tome ne budemo radili. Imamo i tu nekih prijedloga kao rješenja, najveći problem su nam lokacije. Zajedno s kabinetom i nadležnim službama iznalazimo rješenja.

 Jajce nema bazen niti gradsku plažu, što nije slučaj u nekim drugim turističkim gradovima. Planirate li nadoknaditi tu manjkavost i unaprijediti ponudu za posjetitelje?

Kao i većina građana, smatram da je izuzetno važno da Jajce dobije gradsku plažu s kompletnom infrastrukturom i raznolikim sadržajima. Smatram da bi najprikladnije mjesto za njezinu izgradnju bila obala Malog Plivskog jezera. No, kad je riječ o bazenu, prvo bismo trebali istražiti potrebe zajednice i procijeniti isplativost takvog projekta. Općina Jajce bi trebala pažljivo razmotriti ulaganje u ovakav projekt, s obzirom na potencijalne visoke troškove. Ključno pitanje koje se postavlja jest može li Općina samostalno iznijeti financijski teret ili će biti potrebno tražiti dodatna sredstva izvan lokalnih izvora financiranja!?

 

 

(Jajce Online)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Krađa sapuna i olovaka iz hotela djeluje bezazleno za brojne goste, međutim, neki od...

Ryanair je prošle sedmice najavio uvođenje letova za Sarajevo iz pet evropskih gradova počevši...

U subotu, 9. prosinca, restoran Gastro Globus u Zagrebu bit će poprište svečane donatorske...

Konkretni koraci prema suspenziji izgradnje hidroelektrane (HE) “Ulog”, raskidanju koncesijskih ugovora za planirani projekt...

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike (FMRSP) ističe da je kreirana privremena lista domaćinstava...

Okružni sud u Banjaluci osudio je Vladimira Čančara, specijalistu ginekologije i akušerstva iz Univerzitetske...