Topić: Nitko nema pravo da nam zagađuje Plivu jer je ona naš život

Podijeli članak:

Za sutra je zakazana sjednica Skupštine opštine Jezero, a jedna od tačaka dnevnog reda biće i razmatranje zahtjeva “SNK Metali” d.o.o. Bijeljina i odlučivanje po molbi za davanje saglasnosti za izvođenje detaljnih geoloških istraživanja na projektu “Sinjakova” i produženje istražnog roka po izdatom rješenju Ministarstva energetike i rudarstva iz 2021. godine. Međutim, ovo pitanje izaziva kontroverze i sukob između aktivista koji se već skoro godinu dana bore protiv otvaranja rudnika i lokalne vlasti koja se oštro protivi istraživanjima iznad naselja, piše Jajce Online.

Aktivisti u Jezeru već duže vrijeme iskazuju svoje nezadovoljstvo i protestuju protiv mogućeg otvaranja rudnika na projektu “Sinjakova”. Osim što su se njihovi glasovi čuli kroz medije, oni uporno apeluju na posljedice koje bi istraživanja i eksploatacija rude mogle imati na lokalnu zajednicu i okolinu. Oni tvrde da je postupak od izvođenja geoloških istraživanja do davanja koncesija stranim korporacijama previše brz i nedovoljno transparentan.

Posebno ističu da je izvođenje detaljnih geoloških istraživanja iznad samih naselja neprihvatljivo i da bi moglo imati ozbiljne posljedice na okoliš i zdravlje lokalnog stanovništva. Rijeka Pliva i nacionalni spomenici, poput Velikog i Malog Plivskog jezera, također su u fokusu njihovih zabrinutosti, s obzirom na potencijalne negativne uticaje eksploatacije na ove prirodne vrijednosti.

Usvojen zaključak

Općina Jajce i Općinsko vijeće također su se oštro suprotstavili planovima za izvođenje detaljnih geoloških istraživanja na projektu “Sinjakova”.

– Nema te tehnologije koja se koristi za istraživanje i eksploataciju bilo kakvih ruda i metala, a da ne ostavi posljedice na eko-sustav. Najviše nas zabrinjavaju te posljedice uzrokovanjem, sada iskopavanjem, a poslije i eksploatacijom. Radi se o zagađenju potoka o rječica koje su pritoke naše Plive. Kada govorimo o štetnosti za rijeku Plivu, dovoljno je reći samo da mi koristimo tu Plivu za piće. Bolje je reći cijeli grad se snabdijeva s Plivom. Šteta bi sigurno bila nemjerljiva, a posljedice veoma teške pogotovo na turizam, kazuje nam Josip Topić, predsjedatelj OV Jajce.

Nedavno je OV Jajce usvojilo zaključak kojim se izražava zabrinutost zbog planiranih geoloških istraživanja u susjednoj općini Jezero. Ta istraživanja provode se na lokalitetima Sinjakovo, Hotomalj i Bag, koji se nalaze u blizini korita rijeka Plive, Jošavke i Majdanke.

Predsjedatelj Topić više puta je pružao podršku aktivistima u Jezeru putem društvenih mreža te pokušava skrenuti pažnju široj javnosti na situaciju koja se odvija u toj općini.

– Daljnje korake aktivno provodi općinski načelnik Edin Hozan, a tiču se sastanaka s nadležnim tijelima. O svemu tome ubrzo ćemo imati i konkretne odgovore po našim zaključcima, a blagovremeno ćemo obavijestiti i širu javnost. Mi pozorno pratimo sve aktivnosti i nećemo dozvoliti da nam ti zaključci budu samo na papiru. Istina je da su naše mogućnosti ograničene, ali nitko nema pravo da nam zagađuje našu Plivu jer je ona naš život, naveo je on.

Sjednica Skupštine općine Jezero koja započinje sutra u 9 sati izaziva veliko iščekivanje među aktivistima i stanovnicima Jezera, ali i susjedne općine Jajce. Očekuje se da će ishod sjednice imati značajan utjecaj na lokalnu zajednicu.

– Želio bih poručiti kolegama odbornicima, neka budu samostalni u svom odlučivanju. Nemojte biti dio interesnih skupina, poslušajte svoje mještane koji se protive. Također, poručujem mještanima Jezera, Bog vam je dao raj, tu ljepotu koju imate, krenuvši od Šipova, Majdana, Jezera pa prema našem Jajcu i to morate da čuvate, poručio je Josip Topić, predsjedatelj OV Jajce.

Sve u rukama odbronika

Na skupštinskim klupama u Šipovu i Mrkonjić Gradu nedavno se pojavila tačka dnevnog reda koja se odnosi na davanje saglasnosti za nastavak istraživanja na njihovom području. Međutim, zbog prekida sjednica, ostaje nam nepoznanica kakva će biti odluka.

Podsjećamo, odbornici opštine Jezero su u oktobru prošle godine jednoglasno usvojili Zaključak kojim su zatražili od Ministarstva energetike i rudarstva Republike Srpske ukidanje rješenja o geološkim istraživanjima na teritoriji opštine koja sprovodi kompanija SNK Metali. Ovaj zaključak je bio odraz želje mještana i aktivista da se zaustave istraživanja u tom području. Nakon što su brojni mještani izrazili svoje nezadovoljstvo i protestovali protiv geoloških istraživanja koja je provodila SNK Metali, odbornici su donijeli odluku da podrže njihovu borbu.

I ovaj put sve je u rukama odbornika, a brojni mještani i aktivisti vjeruju da će postupiti kao i što su to i ranije učinili.

(Jajce Online)

 

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Krađa sapuna i olovaka iz hotela djeluje bezazleno za brojne goste, međutim, neki od...

Ryanair je prošle sedmice najavio uvođenje letova za Sarajevo iz pet evropskih gradova počevši...

U subotu, 9. prosinca, restoran Gastro Globus u Zagrebu bit će poprište svečane donatorske...

Konkretni koraci prema suspenziji izgradnje hidroelektrane (HE) “Ulog”, raskidanju koncesijskih ugovora za planirani projekt...

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike (FMRSP) ističe da je kreirana privremena lista domaćinstava...

Okružni sud u Banjaluci osudio je Vladimira Čančara, specijalistu ginekologije i akušerstva iz Univerzitetske...