Jajce Online
MAGAZIN

Top lista najglupljih rasa pasa

Od stotina priznatih rasa pasa, belgijski ovčar proglašen je najinteligentnijim na svijetu u novoj naučnoj studiji, postavlja se pitanje koje rase nisu.

Naravno, nova studija, sprovedena na Univerzitetu u Helsinkiju u Finskoj, postavila je pitanje: koja je rasa pasa najgluplja? Profesor Koren je autor knjige pod nazivom „Inteligencija pasa“, objavljene 1994. godine.

U značajnom radu, on je rangirao 130 rasa od najpametnijih do najglupljih, svrstavajući ih u pet različitih kategorija, piše UNA.

Rangiranje za knjigu je zasnovano na anketama više od 200 sudija za poslušnost pasa širom SAD i Kanade.

Evo zvanično prvih 10 najglupljih pasa, prema njegovim rezultatima.

Avganistanski hrt

Basenji je na drugom mjestu, što znači da rasa takođe nije toliko vješta da pravilno reaguje na ljudske komande.

Basenji nije poznat po svojoj poslušnosti i prije se može vidjeti kako žvaće namještaj kada je prepušten sam sebi. Ne voli da bude ostavljen sam i često može biti veoma destruktivan.

Međutim, ova rasa se često opisuje kao inteligentna u drugim aspektima, kao što je sposobnost da donosi odluke koje prate njene sopstvene interese, kao što je dobijanje hrane.

Basenji je izbirljiv i čistiće se slično kao mačka, ali je možda najpoznatiji po tome što ne može da laje; umjesto toga ispušta čudan zvuk nalik cvrkutanju.

Ova rasa takođe ima veliki nagon za lovom, što znači da će juriti za mačkama, vjevericama i drugim manjim životinjama.

Buldog

Buldog je dugo bio simbol britanskog nacionalnog duha, ali je njegova inteligencija prilično niska.

Generalno, buldozi mogu biti tvrdoglavi i naučiće samo nekoliko komandi, pa se vlasnicima savjetuje da pažljivo biraju kada pokušavaju da ih dresiraju.

Veterinari su ranije upozoravali da je buldog prožet bolnim bolestima i deformitetima, uglavnom zbog vijekova inbridinga. Prvobitno je razvijan kao mišićav i atletski pas, ali je sada uzgajan kao kućna životinja sa kratkom lobanjom i izbočenom vilicom.

Buldog ima reputaciju da je lijen, ali rasa uživa i ima koristi od redovnog vježbanja.

Čau čau

Čau čau je porijeklom iz Kine, gdje je istorijski uzgajan zbog svog mesa i krzna, kaže profesor Koren i dodaje da se ova rasa smatra previše „jednostavnom“.

Prema izvještaju Gardijana iz 2003. godine, Čau Čau je teško povrijeđen kada je skočio sa prozora na drugom spratu u Lankaširu nakon što ga je preplašio avion, piše Nova.

Ruski hrt

Sljedeći rasa je ruski hrt, koju Američki kinološki klub opisuje kao „nezavisnu i ponekad tvrdoglavu“.

Međutim, oni su poznati po svojoj nježnoj i gracioznoj prirodi, zbog čega važe za „aristokratske pse“.

Pas svetog Huberta

„Bloodhound“, šesta najneinteligentnija rasa na listi, ima dugačko, naborano lice sa labavom kožom i lepršavim ušima.

‘Pokorna’ rasa je takođe nemilosrdna i tvrdoglava kada je u pitanju praćenje mirisa. Moguće je da ga ova osobina čini posebno sklonim odvraćanju pažnje od zadataka poslušnosti.

Ostali psi na dnu liste profesora Korena su ši cu, baset, mastif, bigl i pekinezer, prenosi Dailymail.

„Moje rangiranje rasa pasa je zasnovano na jednom specifičnom obliku inteligencije, na ‘radnoj inteligenciji i poslušnosti’, koja je zapravo pseći ekvivalent ‘školskog učenja’. To se odnosi na to koliko će pas dobro razumjeti i slijediti određene komande.

 

 

(nezavisne)

Povezane vijesti

‘Nije lako kao što se čini, a ima i čudnih scena…’

admin

More izbacilo leš bijelog grbavog kita, naučnici se plašili da je Migalu

admin

Zvezda Granda iz Donjeg Vakufa završila u invalidskim kolicima: “Živi život”

admin