Tonemo u dužničko ropstvo: Uvoz višestruko veći od izvoza!

Uvoz poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u toku 2020. godine u Bosni i Hercegovini premašio je tri milijarde maraka, pokazuju podaci Ministarvstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Izvoz je iznosio oko 850 miliona KM, što znači da deficit u spoljnotrgovinskoj razmjeni iznosi 2.2 milijarde KM. Ekonomisti poručuju da to državu vodi u dužničko ropstvo.

“BiH ima mogućnost da proizvede 5 puta više hrane nego što trenutno proizvodi. Međutim, uvoz je skoro isto toliko puta veći od izvoza, a platni deficit je najveći upravo na uvozu hrane”, kaže ekonomista Aleksa Milojević. Naglašava da je prvi uslov za razvijenu privredu razvijena poljoprivreda, jer se na njoj razvija industrija.

“Mi ne zadovoljavamo ni polovinu svojih potreba u hrani. Nemamo robne rezerve, niti imamo vlastitu proizvodnju, tako da živimo u ogromnom riziku da bi neki mali potres na svjetskom tržištu hrane doveo do masovne gladi stanovništva. Ono što je najgore je to da uvozimo čak i žive životinje, žitarice… Dakle, pored prehrambenih proizvoda uvozimo i najniže nivoe proizvodnje u poljoprivrednoj proizvodnji. To je dokaz potpune nerazvijenosti poljoprivredne proizvodnje kod nas, kao i potpunog nemara vlade za sudbinu ovog naroda”, kaže on.

Milojević ističe da je prva briga svake odgovorne vlade da obezbijedi zdravu hranu za svoje građane, a da to kod nas, kaže, nije slučaj.

“Ono što je posebno opasno jeste da naši građani zbog siromaštva kupuju genetski modifikovanu hranu, jeftinu hranu iz uvoza koja je veoma problematična sa zdravstvene strane. Mi se velikim dijelom trujemo tom jeftinom hranom”, objašnjava Milojević.

Građani su odavno naviknuti da gledaju u prazan novčanik. Kažu da znaju šta je zdravo, ali da je, kad novca nema, jedini izbor ono što mogu da priušte. Birali bi domaće kad bi imali novca, a ovako su primorani da kupe ono što je jeftino.

Svjesno su, kažu, da uvozna hrana često dolazi ko zna odakle i da se po nekoliko puta odmrzava i ponovo ledi. Oni koji mogu da biraju, često prednost daju domaćim proizvodima.

Milojevoć kaže da je naša prehrambena industrija odavno uništena, a da bez razvijene prehrambene industrije nema ni razvijene poljoprivrede.

“Sva dobit je u prehrambenoj industruji. Poljoprivreda je uvijek gubitnik. Uvijek su te primarne djelatonosti gubitnici, samo je industrija djelatnost koja poizvodi viškove”, podvlači Milojević.

On ističe da deficit koji BiH upravo ima na hrani, zajedno sa dugovima iz kredita koji se nemilice uzimaju zemlju vodi u dužničko ropstvo iz kojeg će kaže teško izaći.

“Mi smo mala zemlja i visoke tehnologije pripadaju velikim zemljama, njih nismo u stanju da ostvarujemo. Sa onim što nam je Bog dao, kada bi se orjentisali na proizvodnju hrane i masovan izvoz, mogli bismo da obezbjedimo devize za uvoz viskotehnoloških proizvoda iz razvijenih zemalja. Upravo to je put našeg razvoja”, ističe Milojević.

“Kako gledate na budućnost građana BiH više nije stvar toga da li ste optimista ili pesimista. Činjenica je da država tone sve dublje bez ključnih pretpostavki da se izvuče, jer vlast nema strateški pristup tome u kom pravcu zemlja treba da se razvija”, zaključuje Milojević.

(BN TV)