Search
Close this search box.

Tokom protekle godine povučena 9202 komada nesigurnih proizvoda

Podijeli članak:

Najviše nesigurnih proizvoda, prema podacima Agencije za nadzor nad tržištem BiH, dolazi iz Kine, a kako su za Nezavisne novine potvrdili iz ove agencije, iz spomenute zemlje dolazi čak 84 posto povučenih proizvoda. Dječje igračke, među kojima su bicikli za djecu, skateboardi, barbike, ali i roštilji i kuhala za vodu samo su neki od proizvoda koji su lani povučeni.

Kako objašnjavaju u Agenciji, postoji proaktivni nadzor nad tržištem, koji se vrši na osnovi godišnjeg plana nadzora nad tržištem, i reaktivni nadzor koji se, između ostalog, provodi na osnovi primljenih prigovora potrošača. – U 2023. godini tijekom aktivnosti proaktivnog nadzora nad tržištem realizirano je 238 inspekcijskih kontrola, u okviru kojih je administrativno, vizualno i laboratorijski kontrolirano 197 različitih modela proizvoda, od čega 107 modela nije ispunjavalo propisane sigurnosne zahtjeve. Kao rezultat navedenih aktivnosti s tržišta je povučeno 8828 komada nesigurnih proizvoda – istaknuli su za Nezavisne novine.

Također, kako dodaju, poslovni subjekti su, dobrovoljno ili po nalogu inspekcije, uskladili 28.503 komada proizvoda s propisanim sigurnosnim zahtjevima.

– Agencija je prošle godine pokrenula 19 predmeta reaktivnog nadzora nad tržištem. Od ukupnog broja pokrenutih predmeta reaktivnog nadzora, u 13 je utvrđeno da se neusklađeni predmetni proizvodi nalaze na tržištu BiH.

Kao rezultat ovih aktivnosti, s tržišta su povučena 374 komada nesigurnih proizvoda – navode iz Agencije. Murisa Marić, izvršna direktorica Udruge građana DON Prijedor, ističe za Nezavisne novine da bi kontrola proizvoda na granici, pri samom uvozu u zemlju, bila jedan od načina da nesigurni proizvodi ni ne dođu do potrošača.

– To bi bilo najpoželjnije za nas potrošače pa da nemamo probleme poslije jer se ne bi proizvodi našli na tržištu. Pogotovo kada su u pitanju dječje igračke – navodi ona.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Domaći sok od kupina nije samo ukusan već izuzetno zdrav. S jednom čašom dnevno...

Kad smo se početkom ljeta prošle godine sreli s jednom osobom kojoj vjerujemo kada...

Ovogodišnji Sarajevo film festival (SFF) biće otvoren 16. avgusta svečanom ceremonijom u Narodnom pozorištu...

Bosanac Elvir Klempić imenovan je za višeg savjetnika američkog predsjednika Joe Bidena za vezu...

Opća bolnica “Prim. dr. Abdulah Nakaš” Sarajevo, u sklopu Ambulante za terapiju bola, počela...

Tridesetdevetogodišnji muškarac iz Tuzle čiji su inicijali S.T. preminuo je u Službi hitne medicinske...