Tokić: Spremni smo preuzeti odgovornost za Jajce

U općini Jajce trenutno ovih dana politička scena baš i ne miruje. Nakon što su poznati rezultati lokalnih izbora u ovoj općini i nakon što znamo kako će općinu Jajce i dalje voditi novi/stari načelnik Edin Hozan, otvorila su se mnoga politička pitanja koja se vežu uz konstituiranje Općinskog vijeća Jajce, piše Centralna.ba.

Još uvijek nije poznato tko bi trebao preuzeti poziciju predsjedavajućeg Općinskog vijeća Jajce, a na tu i par drugih tema razgovarali smo sa Stipom Tokićem, mladim i ambicioznim predsjednikom HDZ 1990 u Jajcu.

Bitno je napomenuti u uvodu kako je HDZ 1990 u Jajcu osvojila respektabilan broj glasova i po prvi put u vijeće ulaze dva vijećnika i to Stipe Tokić i Josip Lučić.

Kako ste zadovoljni rezultatima HDZ1990 na prethodnim lokalnim izborima?

-HDZ 1990 je na ovim izborima, zajedno s puno nestranačkih kadrova koji su prepoznali našu priču ostvarila iznimno dobar rezultat. Velika tendencija rasta na našoj strani pokazuje nam kako smo imali dobru strategiju i da smo jednostavno prepoznati kod naših Jajčana kao opcija koja može i treba nešto mijenjati. Vjerujem da će naša priča sve više rasti i jačati, što se već događa s novim članovima. Ovim putem bih se još jednom javno zahvalio svima koji su pomogli da se ova priča stvori i da živi.

Kako je u tijeku proces formiranja vlasti u općini Jajce, postoji li mogućnost da HDZ 1990 preuzme odgovornost i prihvati poziciju predsjedavajućeg Općinskog vijeća Jajce?

-Što se tiče formiranja vlasti u Jajcu ne bih puno govorio o detaljima, ali održavamo komunikaciju s gotovo svim političkim subjektima koji su na izborima ušli u novi saziv Vijeća. Od nas naši birači očekuju da realiziramo ono što smo govorili i mi se držimo toga. Što se tiče predsjedavajućeg vijeća, naravno da je moguće, ne vidim zašto ne bi bilo moguće i mi smo na to spremni, ali predsjedatelj vijeća je politička pozicija koja snažno šalje poruku eventualne promjene, no jednako važne su izvršne institucije na razini općine Jajce koje zahtijevaju promjene. To je suština, ne samo estetske promjene, već korjenite, strateške i kadrovske. Mislim da je vrijeme za nove kadrove na ključnim pozicijama koji će osvježiti Jajce i koji će donijeti nove ideje.

Vrlo brzo nam slijede i opći izbori, kakva su Vaša promišljanja u kojem smjeru treba da krene HDZ 1990 na sljedećim općim izborima, prije svega kada je u pitanju Županija Središnja Bosna?

-Mislim da je ipak prerano da govorimo o Općim izborima, pogotovo o tehničkom modelu, odnosno načinu na koji bi HDZ 1990 trebao nastupati. Napravit će se analiza rezultata, analiza učinjenog i onda bi se trebala donijeti odluka. Samo mogu reći da bi i HDZ-u 1990 i svim drugim strankama u Središnjoj Bosni naša županija trebala biti prioritet. Svi narodi Središnje Bosne imaju mnoštvo problema, sami sebi moramo biti najvažniji i sve stranke na vrhu prioriteta staviti naš životni prostor i naše ljude, a manje druge centre moći i stranačke direktive i naredbe.

Kada je u pitanju politika lokalne zajednice, koji su Vaši ciljevi i kakve su Vaše ideje po pitanju društveno političkih procesa na području općine Jajce?

-Uvijek se vodim time da moramo sami sebi postati prioritet, to je i u slučaju moje lokalne zajednice. Vjerujem da trebamo jake pojedince koji su sposobni napraviti rezultat i dići općinu u toj domeni kojom se bave. Cilj je naravno, napredak. Nama trebaju jaki politički partneri u Jajcu. Treba nam jaka SDA, treba nam jak HDZ BiH, treba nam jak HDZ 1990, SDP, SBB, NiP, i tako dalje. Za dobrobit svih nas trebamo svi biti jaki i da zajedno nastupamo ka višim razinama vlasti u ime Općine i lokalne zajednice, a ne u ime političke stranke.

Vjerujem da je naše međusobno uvažavanje od ključnog značaja. Jajce mora postati mjesto gdje će se poštivati prava i vrijednosti pripadnika svih naroda, religija i kultura. Politike ne trebaju pokušavati priskrbiti sebi bilo kakvu korist na štetu drugog naroda jer nas to ne bi odvelo naprijed. Politički predstavnici moraju povesti tu operaciju i biti primjer da Jajce ne postane grad slučaj već tolerantna sredina.

 

 

(Centralna.ba/J.K.)