Search
Close this search box.

Tokić: Nemamo obavezu da asistiramo HDZ-u BiH zbog svega što se događalo u Središnjoj Bosni

Podijeli članak:

Nakon što je Asim Mekić predsjednik KO SDA Srednje Bosne u svom intervjuu za naš portal poprilično uzburkao političku javnost Središnje Bosne i najavio raskidanje koalicije s HDZ-om BiH, za komentar trenutne političke situacije u Središnjoj Bosnu upitali smo i drugog čovjeka HDZ 1990, Zamjenika predsjednika HDZ1990 Stipu Tokića, ujedno i predsjednika OO HDZ 1990 Jajce.

Možete li nam ukratko pojasniti stavove HDZ1990 kada je u pitanju proces formiranja Vlasti i u FBiH, ali i u Kantonu Središnja Bosna?

– Mi kao HDZ 1990 smo potpuno rasterećeni kad je u pitanju sudjelovanje u vlasti u ŽSB, međutim naše isključivanje bi nas definitivno primoralo na određene poteze koji ne bi bili blagonaklono tretirani kod “stožernika”, ali me njihov stav najmanje zanima, kao što ni mi ne opravdavamo njihov nasrtaj na naše zastupnike i na poziciju federalnog i državnog Doma naroda.

HDZ 1990 je pokazao duboku institucionalizaciju koja će se još više učvrstiti u narednom razdoblju pa tada više neće uspijevati namjera da se u nekim lokalnim sredinama mogu tek tako “završavati poslovi” ili tek tako riješiti određena vrsta podrške.

Pokazali smo nebrojeno puta da nacionalni interes čuvamo iznad svega, međutim iskorištavanje našeg nacionalnog raspoloženja zarad kadroviranja također se može otpisati ubuduće.
Ostavljamo vrata otvorena, i na razini Središnje Bosne, i na razini Federacije, ali po drugačijim pravilima.

Pojedini analitičari iz udaljenosti toplog doma u Heregovini poprilično s zakašnjenjem traže ponovno “zajednički” nastup, no zaboravlja se kako je upravo to “zajedništvo” baš u Središnjoj Bosni grubo narušeno vrlo ružnim odnosom u pojedinim sredinama prema HDZ1990, ali i u procesu biranja delegata u Dom naroda FBiH kada se pribjegavalo različitim metodama pritiska?

– Nemamo obavezu da asistiramo HDZ-u BiH zbog svega što se događalo u Središnjoj Bosni, pa tako u pripremu za lokalne izbore ulazimo rasterećeni bilo kojeg vida obveze prema bilo kome. Znamo da ova komplikacija nije naša odgovornost i mirni smo.

Kada je reakcija gosp. Mekića u pitanju mogu samo reći da cijenim to što ne gospodin naveo da će se i u eventualnom biranju drugih partnera kod hrvatske strane voditi briga o narodima u cjelini i odnosima u središnjoj Bosni, što bi trebalo da znači da se ovdje neće težiti za dominacijom jednog naroda nad drugim što pozdravljam. To nam otvara mogućnost većeg pluralizma čemu Hrvati kao narod teže i za što smo, za razliku od druga dva naroda, malo više zakinuti.

Što zapravo možemo očekivati kada je u pitanju formiranje Vlade u Kantonu Središnja Bosna?

– Formiranje vlasti na razini županije Središnja Bosna je na koncu vrlo jednostavno, HDZ će morati prepustiti jedno ministarsko mjesto, ukoliko budu išli sami, prepustit će ga SDA, ukoliko se priključe druge hrvatske stranke (HDZ 1990) onda bi se u pregovore sa SDA nastupilo ravnopravno.

HDZ BiH odlučuje hoće li dati SDA matematičku dominaciju u Vladi SBK ili će je ipak ostaviti pod krovom već lagano zaboravljenog i nakon izbora zapostavljenog pojma HNS-a. Vjerujem da javnost poznaje da je SDA sa 11 ruku i tehnički nezaobilazna u Središnjoj Bosni, dok su svi drugi, ali baš svi drugi zaobilazni.

 

 

(centralna.ba)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Već mjesec dana nema sastanaka ni pregovora partnera na državnom nivou vlasti, a ni...

Vrtoglavih, gotovo tri hiljade maraka, iznos je potrošačke korpe za mjesec april, dok penzije...

Pripadnici specijalne jedinice italijanske policije uhapili su 22-godišnju djevojku iz Bosne i Hercegovine u...

Tragedija se dogodila u mjestu Radešine, kod Konjica, gdje se utopio maloljetnik.

Savjet ministara BiH usvojio je izvještaj o radu Ekspertskog i Pravnog tima u vezi...

Vlada Republike Srpske juče je isplatila milion KM za prevazilaženje posljedica elementarnih nepogoda za...