Tokić: Na sceni je razotkrivanje-pregovori o izbornom zakonu su bili farsa

Podijeli članak:

Zamjenik predsjednika HDZ 1990 Stipe Tokić komentirao je svu medijsku galamu kao i najavu organiziranja velikih protesta ispred zgrade OHR-a zbog namjere visokog predstavnika da bi mogao posegnuti za bonskim ovlastima i nametnuti izmjene Izbornog zakona u BiH.

– Godinama u BiH i velikom dijelu Međunarodne zajednice stanuje uvjerenje kako su Hrvati kočničari reformskih procesa u BiH, a zajedno sa Srbima kako razvaljuju BiH. Činjenica je zapravo nešto drugo. Sva tri naroda u BiH imaju nešto drugačiji pogled na zajedničku državu BiH. Nikako ne uspijevaju, gotovo 30 godina poslije okončanja sukoba pronaći zajednički nazivnik minimalne državotvornosti BiH, još maksimalističkim zahtjevima o vlastitim vizijama BiH međusobno se udaljavaju i oko onih pitanja koja nisu problematična i objektivno nisu političke naravi. Sve to stvara dojam kako je BiH neuspješan projekt jer ne postoji pitanje oko kojih zainteresirani politički akteri mogu naći kompromis. Sve ključne reforme nastale su kao rezultat intervencionizma Visokog predstavnika odnosno angažmana Međunarodne zajednice u BiH. Vidimo kako i snažnim posredstvom međunarodnih predstavnika, američke i europske administracije nije moguće napraviti dogovor oko reforme Izbornog zakona iako je ponuđeno desetak različitih modela, iako su usuglašavani na visokoj razini, iako je Venecijanska komisija dala pozitivno mišljenje, iako su se oko tih reformi vodili stalni i kontinuirani pregovori, a bošnjačka strana nije ponudila niti jedno rješenje.

Sve to ukazuje na stare strategije, voditi pregovore, stvarati dojam da postoji interes za tim reformama, a zapravo učiniti sve da do dogovora ne dođe. Mi znamo kako je izborni zakon i jedan od 14 prioriteta koje je BiH dužna ispuniti kako bi dobila kandidacijski status za članstvo u EU. Svi zainteresirani akteri vide kako problem funkcioniranja prvenstveno FBiH pa onda i države izvire iz ustavno-pravne i političke pozicije neravnopravnosti hrvatskog naroda kao konstitutivnog naroda u BiH. Te nepravde i loša rješenja ovom reformom željeli smo ispraviti i otkočiti sve one procese koji stoje zbog stalnog nadmudrivanja i želje da se hrvatski narod prevari stoje zaleđeni već dugi niz godina.

Ovim reakcijama na nastojanja Visokog predstavnika da izvrši promijene Izbornog zakona na tragu svih presuda i preporuka koje su se kroz pregovore o reformi iskristalizirale Bošnjaci zapravo pokazuju kako reforma izbornog zakona u velikoj mjeri narušava njihove bazične nacionalne strategije o dominaciji nad Hrvatima u BiH te pretvaranje FBiH u bošnjački entitet.

Svi se sjećamo protestne šetnje hrvatske mladosti u Mostaru prije 4 godine koja je okupila više tisuća sudionika s osnovnom porukom “RIP DEMOKRACY“, kada se prije desetak godina potpisivala peticija protiv majorizacije Hrvata u BiH s više od 120.000 potpisa. To su bile poruke kojima su Hrvati u BiH ukazivali na svoju neravnopravnost i grubo kršenje njihove izborne volje.

Bošnjaci žele praviti proteste ispred zgrade OHR-a jer Visoki predstavnik želi ispraviti ono što su strane administracije također jednostrano derogirale i napravile postojeći disbalans. Na sceni je razotkrivanje jer svi oni pregovori o reformi izbornog zakona bili su farsa.

Drago mi je da međunarodni faktor na ovaj način može vidjeti da bošnjački pregovarači nikada nisu ni željeli dogovor o reformi izbornog zakona. Njima Visoki predstavnik odgovara samo kada služi njihovim političkim ciljevima. Gospodine Schmidt, dobrodošli u klub, naveo je Tokić.

 

 

(Centralna.ba)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Ko napušta brod jer nije onako kako je zacrtao?

U dva dana video zapis je pregledalo preko 800 tisuća korisnika te mreže, a...

U polju, poviš džamije u rogatičkom selu Žepa, nalazi se misteriozno stablo šljive. Koja...

Sud u Gracu osudio je danas državljanina BiH (35) zbog pokušaja pljačke restorana brze...

Sve su češći nesrećni slučajevi povreda građevinskih radnika, ponekad i sa smrtnim ishodom. Prije...

Bosna i Hercegovina prepustila je svoja prirodna bogatstva koncesionarima koji ih bez kontrole eksploatišu,...