Tigar iz Jajca: Mali handler zaljubljenik u borilačke vještine

Hamza Duraković, zvani Tigar je desetogodišnji dječak koji se sasvim slučajno počeo baviti karateom.

Kako nam je rekao na početku našeg razgovora, to je više bilo da savlada osnovne tehnike zbog samoodbrane. Naprotiv, ova borilačka vještina prerasla mu je iz osnovne edukacije u ljubav koja je rezultirala osvajanjem medalja na brojnim takmičenjima za KK “Kumite”, piše Jajce Online.

-Sva takmičenja su mi jako bitna i svaki put se radujem kada učestvujem na nekim od njih, ali posebno mi je ostalo u sjećanju Ilidža Open te Federalno takmičenje. Kada i ne osvojim neku od medalja, opet sam sretan jer znam da sam dao sve od sebe, priča nam Duraković.

Pored redovnih i neizostavnih treninga, škola mu je na prvom mjestu, a svoje obaveze izvršava na vrijeme.

Veliku ljubav preka psima probudio mu je njegov amidža Alija Ćosić, vlasnik poznate FCI odgajivačnice rotvajlera “Lions of Pliva”. Mali Tigar bez ikakvog straha istovremeno trenira s više pasa te im pruža svoju nesebičnu dječiju ljubav.

-Ljubav prema psima je posebna, i od malena sam počeo sa svojim amidžom Alijom da ih treniram. Oni su ispunili moj život od moga rođenja. Imam veliku želju da jednog dana preuzmem od njega sve to i uđem u svijet kinologije. Puno sam od njega naučio več sada. Što se tiče karatea, volio bih da budem vrhunski karatista, to mi je cilj i da dođem do crnog pojasa, kaže nam on.

U okviru desete po redu Državne izložbe pasa svih pasmina X CAC Jajce 2020. godine na Malom Plivskom jezeru kod Jajca upriličena je promocija drugog izdanja knjige „Moj prijatelj pas“, iz edicije”Ruka šapi” Zorana M. Kosa, a u izdanju izdavačko-grafičke kuće “Planjax” iz Tešnja i Kinološkog kluba “Biseri Plive” iz Jajca.

Jedan od protagonista ove ilustrovane bajke bio je Tigar.

-Jako sam ponosan i svakako zahvalan kada sam dobio poziv da budem dio te slikovnice. Sada nisam možda svjestan te vrijednosti, ali to će mi značiti svakako na porastem, rekao je.

Kao i svaki dječak njegovih godina, on voli svoje djetinjstvo, a posebno svoje prijatelje, Kenana, Omara ,Azru i Aišu. U svom razmišljanju da ne bi nekoga izostavio spomenuo je cijeli svoj razred kao i njegovu učiteljicu Jelenu Jajalo.

-Mi djeca trebamo da budemo sretna i da se družimo, poštujemo starije i budemo uzorni te kulturni, a opet da budemo samo djeca, kazao je Hamza Duraković Tigar za kraj našeg razgovora.

 

(Jajce Online)