Search
Close this search box.

Tematska hutba o domaćim proizvodima

Podijeli članak:

Tematska hutba, piše: Zehrudin-ef. Hadžić, glavni imam MIZ Jajce

Hvala Allahu, dž.š., koji je u Kura'anu rekao: «Sarađujte i pomažite se u dobročinstvu i čestitosti, a nemojte sarađivati u grijehu i neprijateljstvu; Allaha se bojte, On je taj koji žestoko kažnjava.»
(El-Maide, 2.)
Salavat donosimo na Muhammeda, a.s., koji je u jednom hadisu rekao: “Zaista je halal – ono što je dozvoljeno jasno, i zaista je haram – ono što je zabranjeno jasno, a između halala i harama su sumnjive stvari koje ne znaju mnogi ljudi. Pa ko se sačuva sumnjivih stvari, sačuvao je svoju vjeru i svoju čast, a ko se upusti u sumnjive stvari upustio se u haram, …”
Poštovani sudionici današnje džume pozivam vas da mislimo, govorimo i radimo samo ono što je dobro i korisno, i što će sačuvati vjeru i čast muslimana i muslimanki na današnjem vaktu.
2008. i 2009. godine sekcija mladih «Horizont» je po džematima Medžlisa IZ-e Jajce provela analizu i edukaciju o značaju kupovine domaćih proizvoda i halal ishrane pod nazivom «Kupujmo domaće, koristimo halal». Analiza je pokazala da muslimani ovog području više kupuju i koriste strane proizvode od domaćih iz nekoliko razloga: “moć” i utjecaj reklame, “bolji” kvalitet, jeftiniji proizvodi, nemar prilikom kupovine, i još neki drugi manje važni razlozi. Od tada do danas svijest muslimana o značaju kupovine i korištenja domaćih proizvoda, nažalost, nije se mnogo promijenila.
Rekao je poslanik Muhammed, a.s.,:“Čovjek pruži ruke prema nebu, govoreći-moleći: Gospodaru moj, Gospodaru moj, a hrana mu je haram – nedozvoljena, piće mu je haram – nedozvoljeno, odjeća mu je haram – nedozvoljena, i odrastao je u haramu – nedozvoljenom, pa kako da mu se primi?”
Dove nam se ne primaju, djeca su nam neposlušna, nemamo mira u našim porodicama, privreda nam je nerazvijena… i pitamo se zašto?! Kultura življenja, kultura ponašanja i kultura ishrane itekako utječu na naše trenutno stanje u kojem se nalazimo, stanje neposlušnosti, siromaštva i nesigurnosti.

Država u kojoj “cvjetaju” javne kuhinje, Merhamet, razne domaće i međunarodne humanitarne organizacije, razni fondovi i udruženja za pomoć potrebnima, i nije neko mjesto sretnog življenja za njene građane. Međutim, kakva – takva, naša je, druge domovine nemamo, i trebamo učiniti sve da i nama i domovini bude bolje. Zato navodim jedan primjer: Svako onaj ko živi ili je bio u dijaspori ne može a da ne primjeti patriotizam Turaka koji žive u tim mjestima. Inače se najčešće navodi primjer jevreja u svijetu u vezi podržavanja svoje ekonomije kroz kupovinu isključivo i samo kod jevreja, bez obzira na udaljenost i cijenu, bilo gdje na svijetu gdje žive, međutim ja želim da danas spomenem primjer Turaka u dijaspori koji se ponašaju slično, uvijek isključivo prvo kupuju sve tursko i onda imaju rezultat uspjeha i u privredi i ekonomiji svoje zemlje. Trebamo učiti od Turaka ako ne želimo od jevreja.

Međutim, kada sistem nije dovoljno sposoban, ili dovoljno jak, ili je pak licemjeran, onda narod svojim ponašanjem može dosta promijeniti i učiniti. Uvijek se kreće od pojedinca koji ustvari čini narod. Bez obzira što nam neki preporučuju da kupujemo domaće proizvode od 5 KM, a onda na raznim skupštinama isti izglasaju kupovinu stranih usluga od pola miliona KM, i to pravdaju političkim interesom, mi i dalje trebamo davati prednost domaćim proizvodima i uslugama, jer bahatost i nesposobnost rukovodilaca-pojedinaca ne oslobađa narod emaneta patriotizma.
Znate, jedan od razloga odlaska mladih, ali i ostalog stanovništva iz Bosne i Hercegovine nije samo traženje boljih uslova za život i nesigurnost, već i bahato ponašanje mnogih rukovodilaca raznih institucija u Bosni i Hercegovini, i nepravda koja traje.
Međutim, i to treba biti dodatni razlog da se mi više borimo za pravdu i naša prava, jer ne možemo, nećemo i ne želimo svi otići. Zato mi ne odustajemo – prošle godine Medžlis IZ-e Jajce je dogovorio saradnju sa Vispak d.d. Visoko, o prezentiranju njihovih proizvoda kao domaćeg brenda na području Medžlisa IZ-e Jajce, a oni da svojim proizvodima počaste džematlije kroz druženja i halke, kao i mekteblije i mališane u vrtiću. Zato danas skrećemo pažnju kao i 2008. godine o značaju kupovine i korištenju domaćih proizvoda, ne samo Vispak d.d. nego svih domaćih, sve kvalitetnijih brendova. Ako tako uradimo kao rezultat, ako Bog da, imamo nova radna mjesta, jačanje privrede i razvijanje lokalne ekonomije koja jača sistem zdravstva i obrazovanja.
Molim Allaha da nam urazumi svijest, Amin.

( MIZ Jajce)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Domaći sok od kupina nije samo ukusan već izuzetno zdrav. S jednom čašom dnevno...

Kad smo se početkom ljeta prošle godine sreli s jednom osobom kojoj vjerujemo kada...

Ovogodišnji Sarajevo film festival (SFF) biće otvoren 16. avgusta svečanom ceremonijom u Narodnom pozorištu...

Bosanac Elvir Klempić imenovan je za višeg savjetnika američkog predsjednika Joe Bidena za vezu...

Opća bolnica “Prim. dr. Abdulah Nakaš” Sarajevo, u sklopu Ambulante za terapiju bola, počela...

Tridesetdevetogodišnji muškarac iz Tuzle čiji su inicijali S.T. preminuo je u Službi hitne medicinske...