Search
Close this search box.

Tehnološki park Posušje – projekat finansiran fondovima EU

Podijeli članak:

Zapadnohercegovački kanton svojevrsni je rekorder po visini novčanih sredstava povučenih iz fondova Evropske unije. Zahvaljujući Uredu Vlade ovog kantona za evropske integracije, u protekle četiri godine u ovaj kanton slilo se više od pet miliona eura kroz programe prekogranične saradnje. Realizovani su brojni projekti, za koje sredstva vlade i opštine ne bi bila dovoljna, a jedan od značajnijih je Logistički centar Posušje, unutar kojeg djeluje Tehnološki park, sa moderno opremljenim prostorijama za rad i proizvodnju na CNC mašinama.

Moderan objekat prostire se na 290 kvadrata unutar kojih se nalaze moderno opremljene prostorije za obrazovanje za vrlo konkurentno zanimanje CNC operater i programer. Kroz Park je do sada prošlo 7 generacija polaznika, a svoju praksu ovdje obavljaju i učenici Srednje strukovne škole Posušje. Park djeluje kroz dva pravca, obuke polaznika i rad sa lokalnim preduzećima.

“Vi danas ne možete zamisliti rad bez CNC tehnologija. Zašto? Jer su one danas standard u EU i u svijetu. Prošlost je ručno upravljanje na bilo kojem stroju jer to je neproduktivno i sporo i uključuje ljudske greške. CNC isključuje greške ako se ispravno nauči koristiti ta tehnologija”, pojašnjava stručni saradnik u Tehnološkom parku Ivan Milićević.

CNC mašine nabavljene su zahvaljujući sredstvima evropskih fondova, nakon toga Općina Posušje i Razvojna agencija Herag osniva Tehnološki park. Uz obuke za CNC operatere i programere planiraju uvođenje dodatnih edukacija.

“To je zanimanje, odnosno osposobljavanje za one koji su završili nešto drugo, nije nam bitno koje ste struke, 150 sati traje i radimo godišnje minimalno jedan poziv. Dosta je velika zainteresiranost”, kaže voditelj Tehnološkog parka Stipe Bešlić.

“Ova investicija je omogućila da mi imamo stroj u našem tehnološkom parku vrijedan preko 700 hiljada KM iz donatorskih sredstava. Mi to nikad ne bismo mogli iz općinskog budžeta bez takvog jednog projekta, a trebalo je doći do jednog takvog projekta”, napominje Ivan Milićević. 

Preko ureda ze Europske integracije Zapadnohercegovačkog kantona tokom posljednjih godina privučeno je više od 5 milona maraka u različite projekte iz oblasti zdravstva, privrede i turizma. Iz Ureda poručuju kako smatraju da ovaj kanton ne bi trebao biti izuzetak.

“Imamo različite nivoe vlasti na kojima na jednostavan i konkretan način možemo doći do onih krajnjih potreba stanovnika kroz ove projekte o kojim govorimo. Nedostaje nam te institucionalne spremnosti. Često tražimo alibije unutar BiH da se nešto ne može napraviti, može. Dokaz je ne samo naš kanton, imamo i druge kantone i gradove koji uspijevaju to napraviti”, ističe direktor Ureda Vlade ZHŽ za evropske integracije Ivan Jurilj. 

Sve to ne bi bilo moguće bez Ureda za razvoj na nivou općine Posušje, koji je formiran još 1997.godine. Sinergijom Ureda za razvoj i Ureda za EU integracije došlo se do realizacije Parka i mnogih drugih uspješnih projekata, što bi, kako ističu naši sagovornici, bio uspješan recept koji se, uz malo volje, može primijeniti i na druge općine, gradove i kantone u BiH.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

​Nebrojano puta su takozvani paradajz turisti bili u centru pažnje tokom ljetnih sezona.

​Evropska fudbalska asocijacija (UEFA) objavila je da je ukrajinski tim Dnjepar-1 izbačen iz njenih...

Proteklog vikenda u Sanskom Mostu u jednom stambenom objektu prijavljena je krađa čak 1,6...

Nijedan herbicid nije potpuno bezopasan, a prirodno, netoksično rješenje, krije se u kuhinji: natrijum...

Američki globalni proizvođač električnih automobila Tesla će sljedeće godine početi koristiti humanoidne robote, izjavio...

Danas se u Bosni očekuje umjereno, ponegdje pretežno oblačno vrijeme. U Hercegovini sunčano uz...