Tegeltija više nije predsjednik VSTS-a

Milan Tegeltija danas je zvanično predao ostavku Pravnom odjelu Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH (VSTS BiH), a potpredsjednica VSTS-a Sanela Gorušanović-Butigan jednoglasno je izabrana za rukovodioca Savjeta do izbora novog predsjednika.

[embedded content]

Gorušanović- Butigan je pročitala ostavku Milana Tegeltije, koji je napisao da ne želi da učestvuje u radu VSTS-a jer smatra da je institucija kompromitovana, te da zato podnosi ostavku na funkciju predsjednika i člana VSTS-a.

“Ja vjerujem u pravosuđe i ovu instituciju. Kad sam se kandidovala za potpredsjednicu smatrala sam do mogu doprinijeti boljem radu ove institucije. Tražim i vašu podršku. Pravosuđe je bitan segment ovog društva i ljudi koji su imenovani u ovu instituciju svjesni su toga”, izjavila je, između ostalog, Gorušanović- Butigan.

Nakon kašnjenja sjednice i burne rasprave, Savjet je izabrao jedan od tri zaključa koji glasi: “Predsjednik VSTS-a danas će formalno predati ostavku, a članovi Savjeta će odabrati nekog iz Savjeta ko će predstavljati ovu instituciju do izbora novog rukovodstva”.

Također, pravna služba VSTS-a zadužuje se da uputi Vrhovnom sudu RS zahtjev za pokretanje procedure izbora novog člana.

Osim načina izbora novih članova i rukovodstva VSTS-a jučer su, prvog dana zasjedanja, razmatrana i pitanja u vezi sa zakazivanjem sjednica, što je dužnost predsjednika, te o tome ko bi mogao biti potpisnik uime Vijeća, odnosno istupati prema drugim subjektima/trećim osobama.

BHRT