Tegeltija: BiH opredijeljena evropskom putu

Predsjedavajući Savjeta ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija u razgovoru sa šefom Diplomatske kancelarije Belgije u BiH Vilijamom Aselbornom izrazio je žaljenje zbog nespremnosti Evropske unije da u potpunosti integriše Zapadni Balkan u evropsku zajednicu.

Teleltija je istakao opredijeljenost Savjeta ministara i institucija u BiH evropskom putu, uz puno uvažavanje ustavnih nadležnosti svih nivoa vlasti i poštivanje Dejtonskog sporazuma, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Sagovornici su zajednički konstatovali da su bilateralni odnosi BiH i Belgije dobri i bez otvorenih pitanja, te da je potrebno ojačati ekonomsku saradnju, povezujući privrednike dviju zemalja, kao i promovišući mogućnosti investiranja u BiH.

Tokom sastanka bilo je riječi o političkoj i ekonomskoj situaciji u BiH, sa osvrtom na aktivnosti koje svi nivoi vlasti u BiH, u skladu sa nadležnostima, provode s ciljem ekonomskog oporavka i otklanjanja negativnih posljedica uzrokovanih pandemijom koronavirusa.

Tokom oproštajne posjete, Tegeltija je zamolio Aselborna da belgijskom premijeru Aleksanderu de Krou i građanima Belgije prenese izraze dubokog saosjećanja zbog velikog broja stradalih u katastrofalnim poplavama koje su zadesile ovu zemlju i žaljenje što u takvim okolnostima obilježavaju nacionalni praznik.

BHRT