Tatarevići u Barevu razviju seoski turizam

Kao ključni dio slagalice planetarnog ekosistema, pčele nas prate, hrane i liječe od praskozorja vremena.

Ova čudesna bića u centru su pažnje jedinstvenog projekta koji se već godinama vodi na području sela Barevo kod Jajca. Tamošnje pčelarstvo Tatarević istovremeno je i trajni spomenik drevnom zanatu pčelarstva i seosko domaćinstvo koje će otvoriti vrata svakom gostu i putniku namjerniku.

Pri tom je sasvim dovoljno da ta osoba bude dobronamjerna i da traga za ljekovitim svojstvima meda, bosanskim specijalitetima i posebnim brendom gostoprimstva kakav njeguje porodica Tatarević. Sa svojih preko 100 košnica s ispašom u netaknutim planinskim vrletima, ovi vrijedni domaćini ponudit će vam matičnu mliječ, polen, propolis i med, čije će bogate varijacije utoliti žeđ svakog gurmana i tragača za magičnim nektarom.

Pored „klasika“ kakav je med s bagremom i saćem, tu su i egzotičniji specijaliteti poput meda s cimetom ili tahinom. Ako je med namirnica koja savršeno balansira zdravlje i nasladu, njenu misiju će savršeno dopuniti inhaliranje ljekovitog zraka iz košnica u sklopu pratećeg Api-Inhal centra čija je usluga u potpunosti besplatna.

Osim meda, Tatarevići će vas počastiti i tradicionalnim specijalitetima kao što su bosanski lonac, grah, sataraš i jela ispod sača, uz domaću baklavu i ružice koje se tope u ustima. U ambijentu atraktivne prirode možete se okušati i u ribolovu na rijeci Vrbas, dok će pješaci i biciklisti svoj smiraj tražiti u divljoj ljepoti okolnih kanjona.

Na rastanku, uz stisak ruke i proizvode iz košnice možete dobiti i domaće džemove i sokove, a za povratak ne brinite – ovo je cvijet turističke ponude kojem ćete vraćati upornošću vrijedne pčele.

LOKACIJA:

 

(rural.ba)