Tarčin: Sjećanje na stradale Srbe u logoru “Silos”

Komemoracija posvećena srpskim žrtvama održat će se ispred nekadašnjeg logora “Silos”, koji je raspušten prije 25 godina, 27. januara 1996. , a u kojem su zatočeni i mučeni Srbi .

Prvoj komemoraciji posvećenoj srpskim žrtvama na području Federacije BiH, u 11.30 sati ispred nekadašnjeg logora “Silos” prisustvovaće Boško Tomić, izaslanik srpkog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milirada Dodika, gradonačelnik Istočnog Sarajeva LJubiša Ćosić, preživjeli logoraši, predstavnici Udruženja logoraša Republike Srpske i preživjeli logoraši, predstavnici Boračke organizacije Republike Srpske i boračkih organizacija Istočno Sarajevo, te Udruženja zarobljenih i nestalih civila Srpske.

Za ratni zločin počinjen u “Silosu” u Hadžićima Sud BiH je 2018. godine Mustafi Đeliloviću, Fadilu Čoviću, Mirsadu Šabiću, Neziru Kaziću, Halidu Čoviću, Bećiru Hujiću, Šerifu Mešanoviću i Nerminu Kalemberu izrekao presuda od ukupno 60 godina zatvora zbog ratnih zločina počinjenih nad srpskim i hrvatskim civilima u logorima na području sarajevske opštine Hadžići.

Sudsko vijeće proglasilo ih je krivim za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, počinjen od maja 1992. do januara 1996. godine.

Predsjedavajuća sudskog vijeća Minka Kreho rekla je tada da su optuženi krivi što su od maja 1992. druge do januara 1996. godine na širem području Sarajeva, pa i opštine Hadžići, svjesno i voljno omogućili i organizovali zatvaranje srpskih i hrvatskih civila u logoru “Silos”, Osnovnoj školi “9. maj” u Pazariću i magacinu kasarne “Krupa” u Zoviku.

Kreho je tada navela da su zatvorenicima tokom zatočenja bila uskraćena osnovna ljudska prava, te da su im nečovječnim postupanjem nanošene teške tjelesne povrede i da su tjerani na prisilni rad.

BHRT