Talenat bh. glumaca na stranom tržištu

Podijeli članak:

Bosanskohercegovački glumci nerijetko ostvaruju značajne rezultate i ostavljaju traga na inostranom tržištu. Igrali u brojnim projektima regionalne, evropske i američke produkcije među kojima su i svjetski blockbusteri.Najčešće se radi o velikim produkcijama sa jakom konkurencijom, zbog čega posebno do izražaja dolazi kvalitet naših glumaca.

Talenat uvijek nađe svoj put.Talenat bosanskohercegovačkih glumaca nerijetko nađe svoj put i do velikih svjetskih produkcija. Prvakinja drame Sarajevskog ratnog teatra rano je ušla na inostrano tržište. Stoga ne čudi to što je ostvarila brojne zapažene uloge u planetarno popularnim projektima.

SELMA ALISPAHIĆ, glumica

“Pogotovo ako dobije ulogu u vrlo, vrlo jakoj konkurenciji kao što se meni desilo u planetarno popularnoj seriji Jack Rayan, to je stvarno fenomenalno, da sam dobila ulogu, da sam imala priliku da vidim šta znači ono što se kaže top of the pops. Znači najbolja moguća televizijska produkcija u svijetu”.

Bosanskohercegovački glumac mlađe generacije koji ima dobrog iskustva u regionalnoj produkciji, Amar Selimović, rad na hrvatskoj seriji „Tajne“ smatra jednim od najplodonosnijih glumačkih procesa u kojem se okušao.

AMAR SELIMOVIĆ, glumac

“Jako su naklonjeni i jako cijene uporavo poziciju glumca. Što nekako mi se čini da kod nas, mi još uvijek nismo došli na taj nivo da glumac se tretira kao autor i kao ravnopravan saradnik”.

Ne samo zbog talenta, šarma i karizme, bh. glumci posebno su traženi na stranom tržištu i zbog činjenice da tečno govore strane jezike.

ANILA GAJEVIĆ, direktorica Agencije “Zona”

“I za ovih 15 godina stvarno se pokazalo da naši glumci su jako zanimljivi casting direktorima iz Evrope i iz Amerike. Toliko je sad već velikih projekata iza njih”.

Naša sagovornica ističe i nekoliko aktuelnih globalnih projekata, špansku premijeru filma “42 sekunde” sa Tarikom Filipovićem u ulozi, te jednu tv seriju u Španiji, u kojoj igra 14-godišnja djevojčica iz Dervente, a koja će premijeru imati ovoga ljeta.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Jajce je  bilo domaćin radno konsultativnog sastanka s predstavnicima državnih, kantonalnih, lokalnih i međunarodnih...

U ponedjeljak 2. listopada 2023. godine u Velikoj dvorani općine Jajce održana je Izvještajna...

Nekadašnji bosanskohercegovački nogometni reprezentativac Senad Lulić gostovao je u italijanskom podcastu Croquetas gdje je...

Informaciju da Agencija za lijekove ubrzava legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe objavio je na...

Pluralizam i demokratija u strankama? Da, ali ne u BIH. Predsjednici stranaka uglavnom se...

Marko I. (45) pomogao je Mirnesi S. (42) da ukrade 1,25 miliona eura od...