SZO razočarana što Kina nije izdala dozvole za ispitivanje porijekla virusa

Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adanom Gebrejesus izjavio je danas da je veoma razočaran što kineski zvaničnici nisu završili dozvole za dolazak tima stručnjaka u Kinu radi ispitivanja porijekla koronavirusa.

Gebrejesus, koji rijetko kritikuje Peking, rekao je da su članovi međunarodnog tima naučnika u posljednja 24 sata počeli da kreću iz svojih zemalja za Kinu na osnovu dogovora SZO i kineske vlade, navodi Asošiejted pres.

“Danas smo saznali da kineski zvaničnici još nisu završili neophodne dozvole za dolazak tima u Kinu”, kazao je Gebrejesus novinarima u Ženevi.

Naveo je da je “veoma razočaran tom viješću”, s obzirom da su dva člana tima već krenula na put, dok je ostalima polazak otkazan u posljednjem trenutku.

Gotovo od početka epidemije postoje pozivi da se međunarodnim istražiteljima omogući ulazak u Kinu da utvrde kako je počela zaraza koronavirusom.

Informacija o porijeklu novog koronavirusa i o tome kako se prvobitno proširio mogla bi da pomogne zemljama koje se bore protiv bolesti Covid-19.

BHRT