Svjetski dan animiranog filma: U BiH nikad nije doživio ekspanziju

Podijeli članak:

Na današnji dan, 28. oktobra, obilježava se Svjetski dan animacije u spomen Emilu Rejnaudu. On je 1982. godine u Parizu organizovao prvu projekciju animiranog filma na celuloidnoj traci. Iako u Bosni i Hercegovini nikada nije doživjela ekspanziju, postoje primjeri uspješnih mladih ljudi, ali i festivala koji obećavaju promjenu.

Zdravko Cvjetković, zajedno sa suprugom Sabinom, već 20 godina bavi se animiranim filmom. Kao srednjoškolci odlučili su učestvovati u Kampu animiranog filma, u organizaciji Federalnog ministarstva kulture i sporta. S vremenom se kamp ugasio, a time i rijetka prilika da se edukuju zaljubljenici u ovu umjetnost. Njihov put pun je dobrih rezultata na polju animacije koji je rezultat velikog truda.

“Sabina i ja se trudimo da to budu projekti koji su nama zanimljivi tj. koji sadrže karakternu animaciju likova, ne samo klasičnu motivacijsku grafiku, animaciju objekata, tako da to bude nešto onako malo življe, što kažu, malo razigranije”, pojašnjava nam Zdravko.

Animacija je pojam koji obuhvata široko područje djelovanja od kratkih animiranih i autorskih filmova do reklama, aplikacija za mobitele, video igara i slično. Kompjuterska tehnologija ponudila je veće šanse za animatore.

“Nije toliko teško kao što je nekad bilo zato što imamo mnogo više programa koji su nam dostupni i mnogo više mašina koje su dostupne, zapravo svako sa jačim kompjuterom može da se bavi animacijom bez problema”, kaže autor animiranog filma Bjegunac Adis Kutkut.

“Nekako više volim kad se mogu posvetiti jednom dijelu, animacija je onako jedan malo složen proces i zahtijeva više ljudi, veliki tim, čak i studio neki malo veći. Bolje je kad se fokusirate na jedan segment, pa da li je to scenarijo ili dal’ je to animacija, dal’ je to koncept art, najbolje je kad se možete fokusirati na jednu stvar”, napominje Zdravko Cvjetković.

U Bosni i Hercegovini se 18 godina u ljetnom periodu održava Međunarodni festival animiranog filma u Neumu. U Banjaluci je upravo održan 15. Međunarodni festival animiranog filma, koji se nakon jednogodišnje pauze vratio pred publiku, te tako pružio bolju šansu animiranom filmu u Bosni i Hercegovini.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Građani Rudog ogorčeni su činjenicom da su ostali bez jedine banke, ali i lokalne...

Da građani u BiH loše žive i da im je sve teže preživjeti mjesec,...

Žrtva nasilja u porodici čiji identitet nećemo otkrivati javila se portalu N1 s ciljem...

U sudu u Minhenu danas je održano završno ročište ponovljenog suđenja Srećku S. (64),...

U Bosni i Hercegovini ponovo se dogodio brutalni napad na ženu.

Vozač kamiona iz Bosne i Hercegovine jutros je u blizini Andorfa u Gornjoj Austriji...