Svjetlo dana ugledala monografija o župi Dobretići

Podijeli članak:

Početkom lipnja iz tiska je izašla monografija o župi Dobretići – Župa Dobretići u Pougarju. Nakladnik monografije je župni ured sv. Ante Padovanskog u Dobretićima na čelu sa župnikom fra Jurom Tokalićem. Urednik monografije je fra Drago Bojić. Monografiju je tehnički oblikovao Branko R. Ilić, a otiskana je u tiskari Grafotisak, Grude.

Monografija je objavljena u povodu 350. obljetnice župe Dobretići, 50. godišnjice posvete župne crkve i 100. godišnjice smrti narodnog „sveca“ Joze Furundžije. Povijest kršćanstva na području župe Dobretići starija je od ustanovljenja župe. Župa Dobretići, u prošlosti zvana Vrhovine, osnovana je 1672. godine odvajanjem od jajačke župe. Ime je dobila po srednjovjekovnom plemićkom rodu Dobreta koji su se nazivali i Dobrinović i Radimirović. Imali su posjede u Raškoj i istočnoj Bosni.

Bježeći pred Turcima, bosanski plemić Stjepan Dobreta pronašao je utočište u pougarskom kraju i tu se nastanio sa svojom obitelji. Iz plemićke obitelji Dobreta potječu značajni franjevci i svećenici, među njima i biskup fra Marko Dobretić (1707. – 1784.). Iz roda Dobreta-Dobrinovića od kojih su se neki naselili u Dalmaciji, Crnoj Gori, Grčkoj i Carigradu, potekli su svi rukavci plemića Vranjicani-Dobrinovića. Mnoga prezimena u jajačkom, vracarskom, travničkom kraju i drugim dijelovima Bosne vuku porijeklo iz pougarskog kraja.

Monografija Župa Dobretići u Pougarju opisuje povijest župe Dobretići, obitelji Dobreta i pougarskog kraja. U monografiji su predstavljena pougarska sela, prezimena, groblja, duhovna zvanja i svećenici koji su djelovali u župi Dobretići. Opisana je i bliža povijest pougarskog kraja i sadašnje stanje u župi i Općini Dobretići koja je osnovana 1998. godine. Monografija je opremljena dokumentima, fotografijama i kartama te predstavlja dosad najzaokruženiju povijest pougarskog kraja.

Župa Dobretići je 1991. godine imala oko pet tisuća vjernika. U ratu 1992. – 1995. svi su prognani sa svojih ognjišta. Po završetku rata dio Pougaraca se vratio u svoj kraj. Župa Dobretići danas ima oko 250 vjernika. Jedan dio prognanih Pougaraca nastanio se u Jajcu, a većina njih živi u Hrvatskoj, Sloveniji i zapadnoeuropskim zemljama.

Monografija se može kupiti u župnom uredu sv. Ante Padovanskog u Dobretićima i u Franjevačkom samostanu sv. Luke u Jajcu. Cijena monografije je 50 KM.

 

 

(Jajce Online)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Slavni glumac Serhio Kalderon preminuo je u 77. godini. Holivudska zvijezda, poznat po svom...

Osnovna ogledna škola Vladislav Ribnikar će ostati škola, odlučila je danas Vlada Srbije.

Reprezentativcu Bosne i Hercegovine Anelu Ahmedhodžiću od danas je dodatno skočila vrijednost na specijaliziranom...

Za srijedu, 7.6.2023. godine, zakazana je 16. redovna sjednica Općinskog vijeća Jajce. Sjednica će...

Povodom Svjetskog dana zaštite životne sredine, Općina Jajce, uz podršku Misije OSCE-a u BiH...

Adnan Spahić, brat mlade doktorice Azre Spahić, koja je u petak, 26. maja, smrtno...