Švicarska: Sud ponovo dozvolio vjerske službe

Crkve u Ženevi mogu se ponovo otvoriti nakon što je sud u Švicarskoj suspendovao mjeru potpune zabrane vjerskih službi i događaja, koja je na snazi od 1. novembra radi sprečavanja širenja virusa korona.

Švicarska ustavna komora Kantona Ženeva tek treba da odluči da li je zabrana zapravo kršenje prava na slobodu vjeroispovijesti nakon što je grupa građana protiv odluke vlasti pokrenula pravni spor.

Suspenzija “ukazuje na to da zabrana nije proporcionalna i znači da su vjerske službe i okupljanja sada dopušteni dok se ne donese pravosnažna presuda”, navodi se u saopštenju hrišćanske pravne kompanije “Međunarodna alijansa za zaštitu slobode” koja je podržala građane.

Politička odredba je prethodno zabranila sva vjerska okupljanja, osim sahrana i vjenčanja sa malim brojem ljudi.

Pravnici smatraju da kantonalna vlast nije uspjela da dokaže da su vjerski objekti doprinijeli širenju zaraze.

Prema podacima Centra za istraživanje virusa korona Univerziteta “Johns Hopkins”, Švajcarska je do sada imala 534.000 slučajeva zaraze virusom korona i 5.490 umrlih na 8,5 miliona stanovnika.

Nakon odredbe suda, Katolička crkva u Ženevi najavila je da će se javne mise ponovno održavati, ali s maksimalnim kapacitetom od 50 ljudi, uključujući socijalnu distancu i nošenje maski.

BHRT