Švedski atletičar izveo nezamislivo: Armand Duplantis “zaobišao” zakone fizike

Podijeli članak:

Švedski atletičar Armand Duplantis ispisao je novu stranicu u historiji skoka s motkom na finalu Dijamantne lige u Eugeneu. Duplantis je oduševio svijet preskočivši visinu od 6,23 metra, čime je nadmašio vlastiti rekord na otvorenom terenu, postavljen istog mjesta prošle godine (dvoranski rekord mu iznosi 6,22 metra).

Skok Šveđanina izgledao je impozantno, gotovo kao da se vinuo u nebesa. Uprkos trenutnom trzanju letvice, ona se brzo smirila i ostala nepomična, dok je Duplantis trenutno nakon skoka otrčao prema publici, proslavljajući svoj veliki uspjeh. Još impresivnije, Duplantis je visinu preskočio već iz prvog pokušaja.

Njegov nevjerojatni rekord sada iznosi 6,23 metra, što ga čini jedinim atletičarem na svijetu koji je uspio preskočiti visinu veću od 6,16 metara. Švedski skakač nadmašio je sve prepreke od 6,17 metara pa sve do najnovijih 6,23 metara, postavivši time neslužbeni svjetski rekord.S obzirom na to da će Duplantis u novembru proslaviti svoj 24. rođendan, jasno je da pred njim stoji svijetla budućnost i mnogi sjajni skokovi. Ostaje nam samo nagađati gdje će biti konačna granica ovog izvanrednog sportaša.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Uskoro ćemo obilježiti 10 godina od smrti Jovanke Broz, koja je preminula 20. oktobra...

Appleova linija iPhone 15 stigla je u prodavnice u petak dok su ljudi čekali...

Sindikalna potrošačka korpa u mjesecu augustu u Federaciji BiH iznosila 3.322 KM, dok je...

U 19.01 sati Bosnu i Hercegovinu pogodio je jak zemljotres. Prema podacima Euro-mediteranskog seizmološkog...

U BiH sutra će biti oblačno i osjetno hladnije vrijeme sa kišom i temperaturom...

U sklopu priprema za sezonu koja nam predstoji, pioniri i kadeti oodigrali su danas...