Švedska: Delta varijanta koronavirusa brine zdravstvene zvaničnike

Zdravstveni zvaničnici Švedske upozorili su danas na zabrinjavajuće lokalne klastere delta varijante koronavirusa i pozvali građane da se vakcinišu da bi se izbjegao četvrti talas epidemije.

Švedska, koja nije uvodila striktne mjere zatvaranja u borbi protiv virusa, bilježi pad broja zaraženih i hospitalizovanih u prethodnih mjesec dana, nakon velikog rasta tokom proljeća.

Skoro polovina odraslih do sada je primila barem jednu dozu vakcine, ali je zdravstvena agencija upozorila da su te osobe slabije zaštićene od delta varijante.

“Na horizontu se pomaljaju mračni oblaci i mislim prvenstveno na pojavu delta varijante. Pronađena je u Evropi, a i lokalno u Švedskoj”, rekao je na konferenciji za novinare generalni direktor agencije Johan Karlson.

Prema britanskim epidemiolozima, delta varijanta, koja je prvi put identifikovana u Indiji, je do 60 odsto zaraznija nego alfa varijanta koja je ranije bila dominantna u Britaniji, dijelom i zbog toga što su vakcine manje efikasne protiv nje.

Do sada je u Švedskoj potvrđen 71 slučaj delta varijante, ali je agencija za zdravlje pojačala praćenje kontakata.

Švedska je juče registrovala 831 novi slučaj zaraze i tri smrtna ishoda. Ova zemlja ima preko 14.500 umrlih od koronavirusa, što je više nego u ostalim nordijskim zemljama, ali proporcionalno manje od nekih evropskih zemalja koje su uvodile striktne blokade.

BHRT