Svečano otvoreno 52. izdanje Festivala kulture ”Slovo Gorčina” u Stocu

Podijeli članak:

Festival kulture ,,Slovo Gorčina“, pedeset i drugi po redu, svečano je otvoren na nekropoli stećaka Radimlja uz prisustvo velikog broja zvanica iz svijeta kulture i umjetnosti, ali i građana, prijatelja festivala, dok svi oni koji nisu bili u mogućnosti prisustvovati, imali su priliku pratiti uživo prijenos na BHT1. Prije početka otvaranja, posjetioci su uz ugodan razgovor imali priliku degustirati vina Vinarije Carski Vinogradi Mostar i lokalne specijalitete.

Ushićenje i radost su iskazali svi koji su kontinuirano i vrijedno radili na stvaranju ovogodišnjeg izdanja festivala. Od velikog je značaja razvijati, ali i živjeti san Maka Dizdara, snoviđenje koje datira još iz prošlog stoljeća, što su potvrdili u svom obraćanju prisutnima počasni predsjednik Upravnog odbora Gorčin Dizdar i Dubravko Barbarić, član Upravnog odbora i predsjednik Organizacijskog odbora festivala.

Autentična i simbolična muzika banjalučkog kompozitora Davida Mastikose pronijela se nekropolom, koju su među kamenim spavačima znalački, iskusno, hrabro i snažno izvodili Bartolomej Stanković na klaviru, Andrea Fisher, na bass flauti, i Snježana Pavićević, alt flauta. Izuzetan doprinos atmosferi prve noći festivala dao je Mješoviti hor BKZ Preporod izvodeći neke od najpoznatijih pjesama, između ostalih i pjesmu ,,Modra rijeka“. Gost je bio glumac Izudin Bajrović, koji je bio nositelj poetske riječi Maka Dizdara ove večeri.

Dodijeljena je i nagrada ,,Mak Dizdar“ najboljim pjesnicima za 2023. godinu. Ispred stručnog žirija obratio se Nenad Rizvanović koji je istakao važnost konkursa, brojnost i kvalitet pristiglih rukopisa, te pozvao pisce da i u godinama koje dolaze šalju svoje rukopise. Prvu nagradu dobila je spisateljica iz Splita, Luca Kozina za zbirku poezije ,,Žena duh i njena soba“. Rizvanović je istakao da je riječ o vrhunskoj poeziji, koja je stilski, tehnički i tematski utemeljena. Kozina je izrazila zahvalnost i privilegiju što je dobitnica ovog značajnog priznanja.

Nakon dodjele nagrade, publika je prisustvovala razgovoru s istaknutim bh. pjesnikom, inače predsjednikom PEN Centra BiH, Asmirom Kujovićem, koji je moderirala Kristina Ljevak. Pjesnik je govorio o svom stvaralačkom hronotopu, ratnim zbivanjima, te utjecajima istih na njegov identitet, ali i spisateljsku zrelost. Nadalje, govorio je o aktuelnom stanju u kulturi i u kojem se pravcu ona razvija.

Nakon završetka programa na lokalitetu Radimlja, druženje je nastavljeno na after party događaju, koji je upriličen ispred glavnog festivalskog centra Šipad. Prisutne je zabavljao poznati bh. muzičar Zlijay aka Mixmaster Zlee.

Festival nastavlja danas i traje sve do 30. jula.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

U sklopu priprema za sezonu koja nam predstoji, pioniri i kadeti oodigrali su danas...

U Bosni i Hercegovini direktori u prosjeku zarađuju 4.570 maraka mjesečno, gotovo 6,5 puta...

U julu 2023. godine u Landskroni, Švedska, bošnjačkoj mladoj porodici ( identitet poznat redakciji...

Krajem septembra korisnicima Windowsa 11 stižu značajne nadogradnje ovog operativnog sistema.

Vrijednost prodaje poljoprivrednih proizvoda na zelenim pijacama u BiH u drugom kvartalu iznosila je...

Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) izdao je narandžasto upozorenje za danas zbog obilnih padavina širom...