Svečano otvorena škola Kur'ana u džematu Divičani

Podijeli članak:

Svečano otvaranje škole Kur'ana u džematu Divičani realizovano je 22. i 23. jula 2022. godine dodjelom vakufnama istaknutim vakifima i službenim otvorenjem i proglašavanjem višenamjenskog objekta vakufom.

Džematski odbor je prije četiri godine u ramazanskoj noći Lejletul-Bedr najavio rušenje starog i gradnju novog i funkcionalnijeg, višenamjenskog objekta u haremu džamije u Divičanima. Uz podršku pojedinaca, džemata Divičani i medžlisa Jajce, ali i drugih institucija izgrađeni su i u potpunosti spremni za upotrebu divanhana, tekija, abdesthana i gasulhana, škola Kur'ana, poslovni prostori i imamski stan – sve u jednoj građevini.

Stotinu i jedanaest je vakufnama dodijeljenih vakifima koji su uvakufili 1.000 KM ili više za ovaj objekat,a na svečanosti dodjele vakufnama 22.jula 2022. godine je istaknuto da su vakifi ovog objekta svi oni koji su na bilo koji način doprinijeli njegovoj gradnji, jer “Ko uradi i trun dobra, vidjet će ga(Kur'an).”

Na svečanosti otvorenja škole Kur'ana u džematu Divičani dodijeljene su i zahvalnice osobama i institucijama koje su posebno podržavale i pomagale izgradnju ovog vakufa. Hafiz Elvir Duranović, predsjednik građevinskog odbora, uručio je zahvalnice Medžlisu Islamske zajednice Jajce, Glavnom imamu, Zehrudin-ef. Hadžiću, MDD Merhamet Jajce, Sinanudinu Smajiću, Vladi SBK, ministru privrede, dr. Nisvetu Hrnjiću, Ministarstvu prostornog uređenja, ministru Amiru Šečiboviću, Općini Jajce, načelniku Edinu Hozanu i
Medžlisu Islamske zajednice Bugojno.

Uz dove, razgovor, druženje i ručak nakon podne-namaza u prostorijama škole Kur'ana, ovaj vakufski objekat službeno je započeo svoje služenje džematlijama i zajednici.

 

 

(MIZ Jajce)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

U okviru projekta “Dani cirkularne ekonomije 2023.” , a kojeg implementira Centar za obrazovanje...

Uspješna akcija u borbi protiv zloupotrebe opojnih droga izvedena je nedavno na području Jajca,...

NK GOŠK iz Gabele i FK Krupa u regularnom dijelu sezone Prve lige FBiH...

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica govorio je za Klix.ba o sigurnosnoj situaciji...

Samo u protekle četiri godine našu zemlju napustilo je šest i po hiljada profesionalnih...

Udruženje Pomozi.ba pokrenulo je apel za Azeminu Šipragu iz Travnika koja ima rak dojke...