Svečano otvoren sajam informacijskih tehnologija u Travniku / Dautović: “IT Reboot prepoznatljiv brend BiH i regiona”

Podijeli članak:

U Srednjoškolskom centru u Travniku danas je svečano otvoren treći po redu sajam informacijskih tehnologija “IT Reboot” koji Općina Travnik organizira u saradnji sa Centrom za edukaciju mladih.
IT Reboot je, kako su istaknuli organizatori već postao mjesto susreta i razmjene ideja iz oblast informatičkog sektora, a koji se prvenstveno održava s ciljem kreiranja preduslova za razvoj IT industrije ne samo u Travniku, već i u cijeloj BiH.

Načelnik Općine Travnik Kenan Dautović je na današnjoj svečanoj ceremoniji otvorio sajam IT Reboot, te kako je ranije najavljeno zvanično pustio u rad aplikaciju “DTC”, čime je Travnik postao prvi Digital Tax Free City u Bosni I Hercegovini.

Tom prilikom istaknuo je da građani u Travniku od danas imaju mogućnost da besplatno registruju obrt digitalnim putem, čime su također ostvarene brojne olakšice za ubrzani lokalni ekonomski razvoj.

“Sve je ovo za mlade i zbog mladih. Stvorili smo jedan brend na koji Travnik mora biti ponosan. Eminentni stručnjaci koji su učestvovali u prethodnim sajmovima, kao i oni koji su danas ovdje s nama zasigurno su dokaz da smo na pravom putu”, kazao je Dautović.

Dodao je da je cilj Općine popularizirati informacijske savremene tehnologije, te da je poseban fokus usmjeren ka mladim ljudima, te da i današnja prepuna sala, interesovanje brojnih škola iz cijele Bosne i Hercegovine, kao i mjesto više koje se tražilo, govore sasvim dovoljno o potrebi kontinuiranih organiziranja ovakvih susreta.
Direktor Centra za edukaciju mladih Adis Arnautović kazao je kako IT Reboot prema broju učesnika i vrhunskih predavača, ambijentu, raznovsrnim i korisnim događajima, ali i po interesovanju prevazilazi granice Bosne i Hercegovine.

“Na treće izdanje IT Reboot-a smo posebno ponosni iz više razloga. Prvi razlog je taj što smo u prethodne dvije godine uspjeli povezati i uvezati brojne i različite aktere, kada govorimo o različitim nivoima vlasti, zatim srednjim školama i fakultetima, ekspertima iz oblasti IT indrustrije, poduzetništva i ekonomije. Također, ponosni smo što smo kroz takvu sinergiju uspjeli u Travnik dovesti ljude koji su lideri u svojim oblastima kako u BiH, tako i u region”, kazao je Arnautović.

Sajam traje do petka 17. novembra, a svi zainteresirani će imati priliku pratiti raznovrstan i bogat program koji se održava u Srednjoškolskom centru u Travniku uz vodeće stručnajke iz oblasti IT-a i ekonomije iz BiH i regiona.

Prvi dan IT Reboota je posvećen predavanjima Svetlane Cenić i Jasne Pleho na temu umjetne inteligencije, a Katica Čamber će večeras govoriti o činjenicama o You Tube kanalima o kojima niko ne priča, a kao završni sadržaj današnjeg programa predviđen je interaktivni panel na temu “Žensko poduzetništvo i digitalno doba” u okviru kojeg će govoriti Maja Mameledžija, Jasna Pleho i Emina Ganić.

This slideshow requires JavaScript.

Drugog dana Sajma predviđena su predavanja Nemanje Antića i Merseda Čamdžića, kao i drugi interaktivni panel na temu umjetne inteligencije u kojem učestvuju Selma Fukelj, Adnan Mehremić i Nemanja Antić. Treći dan rezerviran je za expo i gaming zonu, Kids Reboot corner, te Reboot challenge, TikTok i Instagram izazove za koje je osiguran nagradni fond u iznosu do 15.000,00 KM.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Nije se dalo Majklu Džordanu da i u Vašingtonu napravi uspjeh kao u Čikagu.

Sve je više onih koji se odlučuju za dijetu mesoždera, a jedna od poznatih...

U prekidu je odvijanje saobraćaja na putu Crna Rijeka-Jajce, zbog opasnosti od obrušavanja kamenja...

Direktor Olimpijskog centra “Jahorina” Dejan Ljevnaić istakao je danas da bi uskoro trebalo da...

lumica Jelena Čvorović Paunović preminula je u 75. godini.

Ko je možda i imao sumnju, danas su mu Milorad Dodik i njegovi pajaci...