Svečano otvoren nacionalni spomenik ‘Kraljev grob’ u Jajcu

Podijeli članak:

Današnji dan je bio svečan i historijski značajan u Jajcu, jer je JU “Agencija za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca” službeno otvorila uređeni nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine, poznat kao “Kraljev grob” u Zastinju. Ova svečanost je organizirana u povodu 560. obljetnice smrti kralja Stjepana Tomaševića, posljednjeg bosanskog kralja, piše Jajce Online.

Svečanosti su prisustvovali predstavnici federalnih, kantonalnih i općinskih izvršnih i zakonodavnih vlasti, nevladinih udruženja i građana Jajca, koji su se okupili kako bi obilježili ovaj važan trenutak u povijesti grada.

Članovi Udruge “Vitezovi kraljevskog grada Jajca”, koji se posvećuju očuvanju sjećanja na posljednjeg bosanskog kralja svojim aktivnostima, sudjelovali su u svečanom postrojavanju prije samog početka programa. Najmlađi članovi udruge položili su buket bijelih ljiljana na grob Stjepana Tomaševića, što je bio izuzetno emotivan trenutak za sve prisutne.

Ovaj nacionalni spomenik, koji se nalazi u Zastinju kod Jajca, do sada nije bio uređen na odgovarajući način. Međutim, zahvaljujući sufinanciranju projekta od strane Federalnog ministarstva kulture i sporta, Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, općine Jajce, Ministarstva znanosti, obrazovanja, mladih, kulture i sporta KSB/SBK i Ministarstva civilnih poslova BiH, pokrenuti su radovi na uređenju spomenika. Ukupna vrijednost investicije iznosi oko 120.000 KM.

Svečano otvaranje nacionalnog spomenika “Kraljev grob u Zastinju” obavio je ministar obrazovanja, mladih, kulture i sporta Srednjobosanskog kantona, Bojan Domić, zajedno s načelnikom općine Jajce, Edinom Hozanom.

Ovaj događaj predstavlja važan korak u očuvanju kulturno-povijesne baštine Bosne i Hercegovine te će dodatno privući turiste i posjetitelje u regiju. Kraljev grob u Zastinju predstavlja važan simbol povijesti i kulturnog naslijeđa Bosne i Hercegovine te će sada, nakon uređenja, biti dostupan za posjet i istraživanje..

Kraljev grob u Zastinju sada je dostupan za javnost, a turisti i posjetitelji mogu uživati u otkrivanju povijesnih detalja i obilasku tog važnog mjesta. Uz to, lokalne udruge i institucije će organizirati različite kulturne događaje i manifestacije kako bi se promovirala bogata povijest Jajca i očuvao spomen na kralja Stjepana Tomaševića.

Otvorenje uređenog nacionalnog spomenika predstavlja važan korak u revitalizaciji kulturnog naslijeđa i turističkih potencijala grada Jajca. Nadamo se da će Kraljev grob u Zastinju postati važna destinacija za posjetitelje koji žele istražiti povijest Bosne i Hercegovine i doživjeti bogatstvo kulture i tradicije ovog kraja.

Kroz ulaganje u očuvanje i promociju kulturne baštine, Bosna i Hercegovina gradi mostove s prošlošću i stvara mogućnosti za budući razvoj turizma. Ovaj nacionalni spomenik je svjedočanstvo duboke povijesne povezanosti regije s vlastitim naslijeđem i predstavlja vrijedan resurs koji treba cijeniti i čuvati za buduće generacije.

 

 

 

(Jajce Online)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Uskoro ćemo obilježiti 10 godina od smrti Jovanke Broz, koja je preminula 20. oktobra...

Appleova linija iPhone 15 stigla je u prodavnice u petak dok su ljudi čekali...

Sindikalna potrošačka korpa u mjesecu augustu u Federaciji BiH iznosila 3.322 KM, dok je...

U 19.01 sati Bosnu i Hercegovinu pogodio je jak zemljotres. Prema podacima Euro-mediteranskog seizmološkog...

U BiH sutra će biti oblačno i osjetno hladnije vrijeme sa kišom i temperaturom...

U sklopu priprema za sezonu koja nam predstoji, pioniri i kadeti oodigrali su danas...