Svečano obilježen 22. februar/veljača ‘Dan općine Jajce’

Podijeli članak:

Polaganjem cvijeća na spomen-obilježja i svečanom sjednicom Općinskog vijeća Jajce obilježen je 22. februar/veljača – Dan općine Jajce.

U prisustvu vijećnika i brojnih gostiju, u Jajcu je održana svečana sjednica Općinskog vijeća Jajce. Goste su prigodnim obraćanjima pozdravili načelnik općine Jajce Edin Hozan i predsjedavajući Općinskog vijeća Jajce Josip Topić te su građanima Jajca uputili čestitku. U ime Vlade SBK/KSB čestitku svim Jajčanima uputio je premijer Tahir Lendo.

Dan općine je prilika da se nagrade najuspješniji pojedinci i kolektivi.

Priznanje “Počasni građanin općine Jajce” dodijelilo se doktorici Marijani Gluščević:

Doktorica Marijana Gluščević, među Jajčanima poznata po nadimku „Dokica“, rođena je 1929. godine u Čapljini.

Cijeli svoj životni vijek, nakon završenih studija i sticanja zvanja doktora specijaliste pedijatra, provela je u našem gradu radeći u medicinskim ustanovama kao pedijatar. Radni vijek doktorice Marijane započeo je davne 1958. godine u Jajcu, prekinut u ratnim dešavanjima, a zatim opet nastavljen 1995. godine kada se naša „dokica“ vraća na svoj posao starajući se za zdravlje najmlađih stanovnika Jajca, za novorođene bebe, prateći ih kroz dječje odrastanje.

Više se i ne zna broj dječice koja su prošla kroz ordinaciju doktorice Marijane u njenih više od 40 godina radnog vijeka. Za Dokicu su roditelji i dječica najčešće govorili da je dobra, prijatna i sposobna žena. Iz te odmjerene i stamene žene zračila je dobrota, osmijeh i način na koji je znala prići svakom mališanu, kako zdravom, još više bolesnom, sve do povratka osmijeha na dječje lice, kao i osmijeha i sreće roditelja. Nije imala svoje djece, ali je sebe cijelu posvetila djeci Jajca i jednako gledala na našu djecu kao da su njena. Sve ih je podjednako pregledala, liječila, razgovarala, pratila njihov rast, umirivala strah, davala roditeljima savjete i upućivala na najbolja rješenja. I tako sve do svoje osamdesete godine kada, s puno više od obaveznog penzijskog staža, odlazi u zasluženu mirovinu.

Za doktoricu Marijanu Gluščević moglo bi se ispisati još mnogo lijepih riječi, jer svako dijete je jedna priča. Doktorica, Dokica Marijana danas u svojoj 93. godini živi u Čapljini,  a njeno ime i djela dostojni su ovog priznanja Općine Jajce. Doktorica Gluščević zbog zdravstvenog stanja nije mogla prisustvovati sjednici ali je uputila svojim Jajčanima iskrene čestitke u povodu Dana općine i s puno emocija zahvalila se svome gradu na dodjeljenom priznanju. Doktorici Marijani želimo dobro zdravlje i da se čim prije vidimo u Jajcu.

Priznanje: Plaketa Općine Jajce dodjeljuje se: TOMISLAVU LADANU

Tomislav Ladan rođen je 15. maja 1979. godine u Jajcu. Osnovnu školu započeo je u Jajcu, ali je zbog ratnih okolnosti školovanje nastavio u izbjeglištvu u Njemačkoj. Oženjen je i otac dvoje djece.

Osnivač je i vlasnik poduzeća ThermoFLUX d.o.o. Jajce. Tomislav je svoje prve poslovne aktivnosti počeo u porodičnoj firmi koja se bavila ugradnjom centralnog grijanja. Nije imao ni 30 godina kada se odlučio na pokretanje vlastitog biznisa. 2007. godine osniva firmu ThermoFLUX koja je danas, nakon 15 godina, od male porodične firme, koja se bavila proizvodnjom radijatora, izrasla u lidera i najvećeg proizvođača kotlova i kamina na pelet u BiH, sa prevashodnim ciljem očuvanja okoliša i doprinosa čistoći zraka. Danas Thermo FLUX upošljava više od 350 radnika od kojih većina radi u proizvodnim pogonima u Jajcu koji se prostiru na više od 25.000 kvadratnih metara zatvorenih  hala. Imaju svoj razvojni biro u Austriji, a svi proizvodi testirani su i certificirani na Tehničkom Univerzitetu u Beču, čime dokazuju kvalitetu. Izlažu i na međunarodnim sajmovima na kojima se ThermoFLUX okitio brojnim priznanjima. Nekoliko godina za redom dobitnici su najvišeg priznanja za kvalitet i oblikovanje na sajmu u Frankfurtu.

Kada je Tomislav Ladan 1992. uslijed nesretnih okolnosti s roditeljima i četvero braće i sestara napustio svoje rodno Jajce, nije ni sanjao da će se vratiti i danas, 30 godine kasnije, biti na čelu najuspješnije kompanije u domaćem vlasništvu u široj regiji. Podsjetimo se i na Tomine riječi iz priče o 12 uspješnih primjera povratnika u BiH: “Naša zemlja nudi brojne mogućnosti, i treba ostati vjeran svojoj ideji. “Nisam se nikada pokajao zbog svog povratka u rodno Jajce, i kada bi se vratio 15 godina unazad, opet bih odabrao Bosnu i Hercegovinu”. Osim što upošljava veliki broj radnika i što je u posljednjih 15 godina dao veliki doprinos privrednom razvoju općine Jajce, Tomislav Ladan se ističe svojim humanitarnim aktivnostima. Zbog svega ovoga Tomislavu Ladanu dodjeljuje se Plaketa Općine Jajce.

Priznanje: Plaketa Općine Jajce dodjeljuje se: ŠEJHU RAMIZU EF. BEĆIROVIĆU

Šejh Ramiz efendija Bećirović, među Jajčanima poznatiji kao Jezerak, cijeli svoj radni vijek proveo je radeći u korist zajednice i građana.

Gotovo 20 godina svog radnog vijeka radio je u Jezeru koje je u to vrijeme pripadalo općini Jajce, pa otud i nadimak po kojem je poznat među Jajčanima. Ramiz Bećirović rođen je 1945. godine u Neđeljištima, opština Vlasenica. Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu završio je 1964. godine.

Februara 1973. godine dolazi na službu u Jezero, tadašnja opština Jajce. U periodu od 1977. do 1988. godine obavljao je dužnost vjersko-prosvjetnog referenta pri Odboru Islamske zajednice Jajce što odgovara današnjoj funkciji Glavnog imama. U Jezeru živi i radi sve do agresije na BiH kada sa svojim Jajčanima, napušta Jajce i odlazi u Zenicu.

Za vrijeme izbjeglištva organizovao je vjerski i društveni život izbjeglica Jajčana. 1993. godine postavljen je za glavnom imama Medžlisa Islamske zajednice Jajce. Jedan je od organizatora povratka Bošnjaka u Jajce 1997. godine i dužnost glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Jajce obavlja sve do penzionisanja 2012. godine.

Za vrijeme obavljanja dužnosti glavnog imama organizovao je redovne vjerske aktivnosti i obnovu vjerskih objekata na području općine Jajce. Ramiz ef. Bećirović primjer je vrijednog vjerskog službenika, dobrog komšije, vrijednog čovjeka koji i danas, sa svojih 77 godina, očisti ulicu u kojoj živi, čovjek koji obilazi svoje komšije i bolesne sugrađane.

Autor je knjige „Ljudi zajednice“ u izdanju Medžlisa Islamske zajednice Jajce. Iako u penziji i dalje je aktivan i volonterski obavlja poslove imama kada je to potrebno. Priznanjem Plaketa Općine Jajce Ramizu efendiji Bećiroviću odajemo počast za sav njegov rad u Jajcu, jer je svojim djelima pokazao kako se jedan grad može voljeti iako niste u njemu rođeni.

Priznanje: Plaketa Općine Jajce dodjeljuje se: TVRTKU ZRILI

Tvrtko Zrile je osoba koja je cijeli svoj život posvetila istraživanju, sakupljanju i očuvanju bogate historije svoga grada zbog čega ga njegovi sugrađani nazivaju i „hodajućom enciklopedijom“.

Tvrtko je Jajčanin, rođen je 1943. godine, višu pedagošku školu završio je u Beogradu 1968. godine. Kratko vrijeme radio je kao nastavnik, a potom u republičkim i općinskim tijelima uprave. U  zasluženu mirovinu otišao je s pozicije stručnog saradnika za poslove obrazovanja, kulture, zdravstva i sporta u Općini Jajce. Više od 60 godina bavi se fotografijom, pa Tvrtka danas ne možete sresti bez njegovog vjernog druga – foto aparata kojim bilježi svaki trenutak života u Jajcu.

On je fotograf, ali ne bilo kakav. „Moje fotografije opisuju Jajce, njegove ljude i običaje, radosti i tuge“ izjavio je nekoć Zrile. I baš tako, Zrile danas svoj grad i njegove građane ne opisuje riječima već fotografijom. Hvatanjem trenutka svojim foto objektivom priča priču i taj užitak dijeli sa svojim Jajčanima širom svijeta. A znamo da jedna fotografija govori više od 1.000 riječi. Tvrtko je i hroničar grada i sakupljač etnografskih i numizmatičkih predmeta. Posjeduje veliku zbirku knjiga, časopisa, dokumenata i ostale povijesne građe o Jajcu, nekoliko hiljada razglednica i na desetine hiljada fotografija Jajca.

Njegove fotografije i dokumenti krase brojne knjige, a posebno se u tome ističu monografije Jajca, prvi turistički vodič Jajca, turistička karta grada Jajca, a autor je i albuma 50 starih razglednica Jajca. Etnografskom muzeju darovao je brojne predmete ogromne historijske važnosti.

Izlagao je na brojnim izložbama, a uz ovogodišnji Dan općine Jajce otvorena je njegova Izložba „Jajce u štampanim medijima“ što je Zrilin poklon njegovom gradu uz rođendan. Tvrtko Zrile je i turistički vodič, dugogodišnji član i sekretar Društva za zaštitu kulturno-povijesnih i prirodnih vrijednosti Jajca, član je Eko Plive, Turističkog vijeća Skupštine Turističke zajednice SBK, Upravnog odbora HKD „Napredak“ Jajce, Jajačkog akademskog kluba i niza drugih jajačkih udruženja.

Trenutno radi na pripremi Kronike Jajca koja ima 3.000 hronološki poredanih podataka o Jajcu i na izradi Registra kulturnih i prirodnih vrijednosti općine Jajce koji će na jednom mjestu objediniti nekoliko hiljada podataka o gradu na dvije rijeke.

Priznanje: Zahvalnica Općine Jajce dodjeljuje se: NEFORMALNOJ GRUPI GRAĐANA „SRCEM ZA STANOVNIKE JAJCA“

Neformalna grupa građana ”Srcem za stanovnike Jajca” već godinama aktivno pomaže građanima Jajca u stanju potrebe.

Brojne su akcije koje je pokrenula ova grupa Jajčana iz dijaspore predvođena koordinatorom Edinom Dinom Filipovićem. Posebno se ističe njihova nesebična podrška u gotovo svim aktivnostima jajačkog udruženja „Merhamet“. U okviru najveće humanitarne grupe u Skandinaviji „20 kruna za čovjeka“ pokazali su zaista veliko jajačko   i pomagali u liječenju malim Jajčanima, ali i sugrađanima koji su bili u teškoj zdravstvenoj i finansijskoj situaciji. Posebno vrijedna pažnje je akcija „Srce za dječje prstiće – manje iglica više crteža i sličica“ u okviru koje su za sve jajačke mališane oboljele od dijabetisa nabavili senzore i čitače koji uveliko olakšavaju život s ovom bolešću.

Neformalna grupa građana „Srcem za stanovnike Jajca“ svojim je humanitarnim radom doprinijela poboljšanju uslova života građana Jajca. U 2020. godini realizovali su 20 humanitarnih akcija i sakupili i u Jajce poslali gotovo 150.000 KM. Grupa broji više od 2000 članova, a učestvovali su u svim humanitarnim akcijama u Jajcu. Iza njih su uspješno organizovane akcije za djecu, sportiste, muzičare, udruženja, narodnu kuhinju.

Organizovali su gradnju i kupovinu kuća za dvije jajačke porodice i brojnim paketićima obradovali jajačke mališane. Koordinator grupe Edin Dino Filipović, krtica i vrijednica, nesebično je radio kako bi pomogao svojim sugrađanima, udruženjima i institucijama. Ova grupa dodatno je povezala jajčane u dijaspori.

Uz Hvala vam raja što zajedno činite jedan mozaik koji ima jedno veliko  za naš grad zaslužujete priznanje koja vam se danas dodjeljujemo. Priznanje je preuzela gospođa Selveta Filipović majka našeg Dine. Hvala vam gospođo Selveta što ste nam podari ovako vrijednog i neumornog Dinu.

Priznanje: Zahvalnica Općine Jajce dodjeljuje se: UDRUŽENJU GRAĐANA „NADA“ JAJCE

Udruženje građana oboljelih od karcinoma dojke i drugih malignih oboljenja „NADA“ Jajce obilježilo je 15 godina uspješnog rada. Udruženje broji 180 članova i velika je podrška, ne samo svojim članicama, već svima kojima treba podrška ove vrste.

Organizuju druženja i radionice, obilaze bolesne, organizuju predavanja i okrugle stolove na temu liječenja i prevencije, posebno u ruralnim područjima. U saradnji sa organizacijom Think-Pink iz Sarajeva već osam godina obezbjeđuju dolazak pokretnog mamografa u Jajce kada se, uglavnom u ruralnim područjima, uspije pregledati veliki broj žena.

Njihova glavna misija je organizacija mamografskih i ginekoloških pregleda s papa testom s ciljem prevencije sprječavanja karcinoma dojke, grlića materice i drugih teških oboljenja, te pomoć oboljelima koji se nalaze u teškoj finansijskoj situaciji, za neophodne lijekove i odlaske na terapije.

Pandemija korona virusa još više je usložnila njihov rad, ali ove vrijedne žene ne odustaju od svoje misije. Uz podršku Općine Jajce, svakog oktobra, osvjetljavanjem Vodopada Plive u ružičastu boju daju svoju podršku obilježavanju međunarodnog mjeseca prevencije karcinoma dojke. Tako je bilo i oktobra 2021. godine kada je Vodopad Plive svijetlio pink bojom, zajedno sa 14 najljepših građevina i objekata iz BiH i tako smo, uz NADU svi zajedno dali doprinos akciji solidarnosti u borbi i podizanju svijesti o ovoj opakoj bolesti i pridružili se u ovoj akciji brojnim evropskim gradovima.

Ponovo su pokrenule inicijativu za nabavku i instalaciju prijeko potrebnog mamografa u jajačkom Domu zdravlja kako bi i prevencija bila uspješnija, ali i pomogli ženama da ne idu u druge gradove na pregled. Zasluženo priznanje za predani rad preuzela je predsjednica Udruženja Dževahira Šehović.

Priznanje: Zahvalnica Općine Jajce dodjeljuje se: UDRUŽENJE/UDRUGA PENZIONERA/UMIROVLJENIKA OPĆINE JAJCE

Udruženje/Udruga penzionera/umirovljenika općine Jajce zaslužuje sve pohvale, aktivni su na mnogim poljima i tako olakšavaju svojim članovima penzionerske dane. Okupljaju 2400 članova i najbrojnije su jajačko udruženje/udruga.

Ujedinjenjem Udruženja penzionera i Udruge umirovljenika Općine Jajce 2009. godine u jedinstvenu organizaciju s motom: „Zajedno smo jači“ postali su prvo jedinstveno udruženje/udruga na području Federacije. Njihov moto je:”Čovjek ne može da učini ništa protiv toga što je star, ali se mora svim silama boriti da ne zastari!”. Uz zaštitu i unaprjeđenje materijalnog i socijalnog položaja, Udruženje/Udruga članovima pruža sadržajniji društveni i kulturni život.

U njihovim prostorijama uvijek je živo, organizuju se radionice stranih jezika, održava fitnes za članove, pjeva, pleše, igra šah, čita i razgovara. Posjeduju bogatu biblioteku, organizuju izlete, ljetovanja, brinu za bolesne članove. Redovno obilaze iznemogle osobe i članove udruženja, te, kada to prilike dozvoljavaju, posjećuju svoje sugrađane koji borave u staračkim domovima u gradovima u okruženju. U prostorijama Udruženja organizirali su vakcinisinje svojih članova, a akciji se odazvalo 1160 umirovljenika. Inicijatori su i zagovornici ideje osnivanja staračkoga doma u Jajcu, vode aktivnosti na unaprjeđenju zdravstvene zaštite penzionera, organiziraju druženja s penzionerima iz drugih gradova, a posebno se mogu pohvaliti uspješnim djelovanje hora/zbora penzionera/umirovljenika koji je neizostavni pratilac brojnih kulturnih događanja u gradu.

Za svoj rad nagrađeni su nizom priznanja i pohvala među kojima je i Nagrada općine Jajce. Udruženje/Udruga penzionera/umirovljenika zaslužuje sve pohvale, a Općinsko vijeće prepoznalo je rad ovog Udruženja i dodijelilo im zasluženo priznanje. Zahvalnicu općine Jajce preuzela je predsjednica Hedviga Kajić. Penzionerima želimo mnogo pjesme i dobrog zdravlja.

Priznanje: Nagrada Općine Jajce dodjeljuje se: NERMINU DELIĆU mladom bosanskohercegovačkom književniku i doktoru medicine

Nermin je rođen je 1995. godine u Bugojnu. Kao učenik generacije, završio je srednju medicinsku školu u Jajcu, a 2020. godine i medicinski fakultet Univerziteta u Sarajevu i stekao zvanje doktora medicine. Kao izuzetnom studentu bilo mu je ponuđeno mjesto asistenta na katedri za mikrobiologiju, što je Nermin odbio i vratio u svoje Jajce.

Pripremajući tekst obrazloženja za mladog ljekara i velikog bosansko-hercegovačkog književnika, bilo je teško izdvojiti najvažnije dijelove iz bogate biografije ovog još uvijek 26-godišnjaka. S nepunih 18 godina, zahvaljujući povjerenju koje mu je ukazala američka ambasada, predstavljao  je BiH u Sjedinjenim Američkim Državama te imao priliku raditi s osobljem Baraka Obame.

Njegovo dosadašnje književno stvaralaštvo broji preko 200 stotine objavljenih pjesama u tri samostalne knjige poezije i oko 40-tak  zajedničkih zbornika poezije. Knjige Nermina Delića opisuju Bosnu i život u njoj, a u svakoj od njih su motivi grada Jajca. Prva knjiga poezije  „Okrutne miljenice“ objavljena je kada je autor imao svega 16 godina. Druga knjiga „Pjesnikove bjeline“ objavljena je 2013. godine, a godinu kasnije i treća knjiga poezije „Rustemov ah“ koja je uvrštena u univerzitetsko gradivo u okviru izučavanja savremene bosanskohercegovačke književnosti. Sve tri knjige prevedene su na poljski, slovenski, makedonski, albanski, talijanski, španski, francuski i engleski jezik. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja od kojih su najznačajnije: Nagrada manifestacije „Šopovi dani na Plivi“, na najvećoj književnoj manifestaciji u Bugarskoj prva nagrada za poeziju i zlatna plaketa za književnost.

U Sjevernoj Makedoniji, na Međunarodnoj manifestaciji za literaturu, umjetnost i kulturu osvaja višestruka priznanja: najbolja pjesma, najbolja knjiga, nagrada za životno djelo u poeziji za projekat Mili Dueli, grand prix za poeziju i glavnu nagradu – Međunarodni pjesnik godine. U Tokiju je, na Internacionalnom kontekstu eseja za mlade, među 21.000 eseja iz cijelog svijeta, osvojio UNESCO nagradu za mir. 2021. godine postao je i zvanično član žirija u Japanu koji predstavlja najveće literarno takmičenje za mlade u svijetu pod pokroviteljstvom UNESCO-a. Nermin Delić je jedini Jajčanin koji je privukao pažnju čuvenog američkog magazina Forbes. Na izboru „Muškarac godine BiH 2018“ dobio je nagradu „Genije godine“ za ideju i realizaciju svog projekta „Mili Dueli“ poznatog širom svijeta.

Zvanična stranica Mili Dueli je u sezoni 2021. zabilježila preko 2 miliona posjetilaca. Jedini je bosanskohercegovački književnik u poslijeratnoj BiH koji je prije punoljetstva čak tri puta nagrađen objavom i štampom knjiga u susjednim zemljama. Danas u vremenu kada mladi ljudi napuštaju Bosnu i Hercegovinu posebno zadovoljstvo nam je priznanje nagrada općine Jajce uručiti našem mladom doktoru i književniku koji se vratio u svoj grad i svoje sugrađane liječi ne samo znanjem, nego riječima i plemenitošću, a svojim književnim angažmanom učinio je da naš grad i naša zemlja imaju mnogo značajniju reputaciju u svijetu poezije.

U ime dobitnika priznanja zahvalnost su uputili Tvrtko Zrile i Ramiz ef. Bećirović.

Svečanu sjednicu svojim muzičkim izvedbama uveličale su članice  Zbora  Hrvatskog kulturnog društva „Napredak“ Jajce  i učenici Osnovne glazbene škole „Jakov Gotovac“ područni odjel Jajce Sara Crnoja i Luka Saraf, učenici četvrtog i petog razreda.

Uz Dan općine Jajce štampalo i peto godišnje izdanje Informativnog biltena općine Jajce u kojem su izdvojili najznačajnije projekte, događaje i manifestacije koje je u 2021. godini podržala, inicirala i realizovala Općina Jajce. Informativni bilten Općine Jajce možete preuzeti OVDJE

Dan općine Jajce obilježen je 22. februar/veljača, datum je to prvog pisanog pominjanja grada Jajca 1396. godine u Povelji iz dubrovačkog arhiva.

 

 

 

(Općina Jajce)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Slika Pabla Pikasa Buste de femme (Bista žene), koju je naslikao dvije godine prije...

U realnom svijetu stvarno ekonomsko tržište zahtijeva raznovrsnu radnu snagu, piše Večernji list BiH.

Anel Ahmedhodžić rođen je prije 24 godine u Malmeu, a odrastao je u gradskoj...

Na društvenim mrežama korisnici su podijelili snimak odmjeravanja snaga u potezanju konpoca između vojnika...

U kina u BiH 8. juna stiže finski ratni akcioni spektakl smješten u vrijeme...

Samo četiri sata nakon što ste pojeli orahe ili popili orahovo ulje, poboljšali su...