Svečana sveta euharistija na Uskrsni ponedjeljak u župi Jajce

Podijeli članak:

Više od tisuću vjernika sudjelovalo na svetoj misi u Podmilačju na uskrsni ponedjeljak koju je predvodio fra Željko Klarić, OFM Conv., uz još četiri koncelebranta, izvijestila mrežna stranica Bosna Srebrena.

U drevnom Svetištu i župi sv.Ivana Krstitelja u Podmilačju, kod Jajca, BiH, na drugi dan Uskrsa, Uskrsni ponedjeljak, tradicionalno se okupi veliki broj vjernika iz cijele jajačke doline. Tako je bilo i ove godine na svečanom svetom euharistijskom slavlju. Pred više od tisuću vjernika, svečanu je svetu euharistiju predvodio fra Željko Klarić, OFM Conv., župnik Župe sv. Petra u Šibeniku, inače župljanin rodom iz ove župe, uz koncelebraciju domaćeg župnika i upravitelja Svetišta u Podmilačju fra Filipa Karadže zajedno sa još dvojicom svećenika i jednim đakonom.

U svojoj homiliji, referirajući se na jučerašnje evanđeosko čitanje, propovjednik je naglasio da je Uskrs čin, događaj koji želi istinski dotaknuti naš život i da to nije neki davni događaj koji se samo dogodio u povijesti nego ima značenje i snagu i danas. To nije priča iz davnine nego konkretni zahvat u naše živote. Isus nas voli i prihvaća. Događa se novost života u kojoj se neke vrijednosti mijenjaju. Uskrsli se Krist javlja dvjema skupinama. Prve su žene a drugi su stražari kod groba. Na prvi pogled za to doba marginalne skupine ali postaju svjedocima tomu da Bog sve mijenja, sve postaje novo i on ulazi u naše povijesti.

Kao i onda i danas postoje ljudi koji odbijaju vjerovati u uskrsnuće. Razlog odbijanja je zapravo ne prihvaćanje mogućnosti da se u našim životima dogodi bilo kakva promjena. Susret sa Isusom je uvijek promjena. Susret Isusovih učenika sa njim je od običnih ribarima načinilo neustrašive svjedoke osnažene uskrsnom vjerom. Dovoljno se sjetiti susreta sa Isusom od Lazara do Marije Magdalene gdje susret s Kristom rađa novi život. Vjera nas uči hodati i kaže nam da prvi korak u promjeni nije u samom hodanju nego u srcu i motivu da se da nagovoriti da odustanemo od straha da iskoraci naprijed. Važno je da se nakon promjene ne osvrćemo na našu prošlost nego da nas Uskrs čini novima i da vrijeme promjene je zapravo novi izlazak koji se tiče svakoga od nas.

Naša Galileja je naša svakodnevnica u kojoj trebamo uskrsno djelovati i da ne živimo svoju vjeru samo ovdje na euharistiji i svetištu nego na mjestima gdje živimo i da tako uskrisavamo, istaknuo je fra Željko u svojoj propovijedi.

Poslije svete mise župnik je pozvao sve vjernike da sudjeluju u uskrsnoj tucijadi jajima koja se od davnine boje na tradicionalni način, šaraju i time doprinose očuvanju naše narodne tradicije ukorijenjene u kršćanstvu. Za pobjednike su osigurane i prigodne nagrade. Uz domaću rakiju i bratsko druženje – agape koje su pripremili mladi framaši /franjevački svjetovni podmladak/ bila je radosna prigoda da se okupe naši sunarodnjaci od kojih su mnogi došli iz dijaspore da sa svojima podjele uskrsnu radost.

 

(kta/bosansrebrena.ba)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Slika Pabla Pikasa Buste de femme (Bista žene), koju je naslikao dvije godine prije...

U realnom svijetu stvarno ekonomsko tržište zahtijeva raznovrsnu radnu snagu, piše Večernji list BiH.

Anel Ahmedhodžić rođen je prije 24 godine u Malmeu, a odrastao je u gradskoj...

Na društvenim mrežama korisnici su podijelili snimak odmjeravanja snaga u potezanju konpoca između vojnika...

U kina u BiH 8. juna stiže finski ratni akcioni spektakl smješten u vrijeme...

Samo četiri sata nakon što ste pojeli orahe ili popili orahovo ulje, poboljšali su...