Sve više firmi propada u BiH, šta će biti s radnicima?

Podijeli članak:

Samo u posljednja četiri mjeseca bez posla je ostalo gotovo hiljadu radnika, zaposlenih u proizvodnji tekstila i obuće u Federaciji BiH. Firme koje su prije nekoliko godina bile među najuspješnijim, zatvaranje pogona pravdaju ekonomskim gubicima. Šta će biti s radnicima?

10 radnica BFM-a, sestrinske kompanije grupacije Prevent, dobile su otkaze početkom ovog mjeseca. Među njima su Mersima i Aida, sa 20 godina radnog iskustva u ovoj grupaciji.

“Oko 20 do 3 su nazvali i trazili da dodjem u kancelariju, gore su bili pravnici, direktorica koji su mi saopstili da se moje mjesto ukida, da cu u svakom slučaju sta god oidlucila u tom trenutku dobiti otkaz”, priča nam Mersima Šišman, bivša radnica tvrtke BFM Zenica.

“Nakon 20 godina dobila sam otkaz navedeno je kao iz ekonomskih razloga i što sam odbila da idem lokaciju Visoko da sam ih povrijedila”, kaže Aida Karić, takođe bivša radnica iste firme.

A pored ovog tekstilni giganti iz Visokog, Kiseljaka, Novog Travnika, Bosanskog Petrovca te Bužima također su zatvoril svoje pogone. Među njima i Alma Ras u Bosanskm Petrovcu.

“Vijest da se zatvara naš pogon primili smo zadnji dan sezone, dan prije godišnjeg odmora, vlasnici su došli i obavijestili nas da je smanjeno tržište. Kupac za kojeg smo radili je otkazao narudžbe i odlučio prekid poslovanja s našom kompanijom”, ističe bivša zaposlenica kompanije Alma Ras Džejlana Mehić.

Iz svih nabrojanih kompanija, ističu, postupaju u skladu sa zakonom. Ipak zakon o radu nije definisao šta će biti s radnicima nakon otkaza, osim da završavaju na birou za zapošljavanje. Postavlja se pitanje zašto tekstilne firme nemaju sindikate?

“Činjenično stanje jeste da su u nekim firmama zabranila mogućnost organizacija Sindikata i oni ljudi koji su dolazili dakle do saveza sa željom da formiraju sindikalne organizacije su vrlo brzo ostali bez posla”, kaže predsjednik Saveza samostalnih sindikata FBiH Selvedin Šatorović.

Manje firme modifikovanjem svoje proizvodnje iznalaze načine da opstanu i ne otpuštaju radnike.

“Mi smo firma koja se prilagođava tržištu ako nam neki proizvod ne uspije na tržištu mi nalazimo rješenje u drugom, tražimo druge kupce i onda mi ispunjavamo njihove uslove ispunjavamo uz to uslove i naših randika “, govori Senida Zadić iz Empres Zenica.

Iako, primjerice, kantonalne vlasti ističu da će pomoći radnicima različitim projektima poticaja, s državnog nivoa bez konkretnih rješenja. Teški izazovi za ovu granu industrije tek dolaze, predviđanja su stručnjaka.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Sve je više onih koji se odlučuju za dijetu mesoždera, a jedna od poznatih...

U prekidu je odvijanje saobraćaja na putu Crna Rijeka-Jajce, zbog opasnosti od obrušavanja kamenja...

Direktor Olimpijskog centra “Jahorina” Dejan Ljevnaić istakao je danas da bi uskoro trebalo da...

lumica Jelena Čvorović Paunović preminula je u 75. godini.

Ko je možda i imao sumnju, danas su mu Milorad Dodik i njegovi pajaci...

Ta gospođa dotična meni dolazi u autobus malo jače od 6 mjeseci i pravi...