Search
Close this search box.

Sve teže preživjeti mjesec dana u BiH: Neimaština koja se krije iza zatvorenih vrata

Podijeli članak:

Dok štite sebe, rijetko političari u BiH razmišljaju u građanima, koji ovih dana većinom razamišljaju kako preživjeti.

Četveročlanoj porodici u BiH mjesečno je potrebno oko tri hiljade KM za životne troškove. U taj iznos nisu uračunati troškovi za kiriju ili za ratu kredita, što takođe opterećuje ogroman broj bh. domaćinstava. Samo za prehranu četveročlanoj porodici u BiH trenutno je potrebno 1.290 KM, dok je prosječna plata 1.264 KM.

Oduvijek se nemaština na ovim prostorima pomalo i skrivala. Postoji mogućnost da je bosanskohercegovačkog čovjeka i danas na neki način sramota pokazati koliko nema, a i vlast je sramota, strah ili nešto treće pokazati zvaničnim dokumentom kako žive građani, te još uvijek nemamo socijalnu kartu stanovništva.

“Stvarna ekonomska situacija skriva se od njih samih. Zašto? Zato kada bi imali stvarnu situaciju o tome koliko teško ljudi žive, onda vjerovatno postojeće garniture ne bi više bile na vlasti”, rekao je Zoran Pavlović, ekonomista.

Zbog toga se, dodaje, plasiraju pozitivna i dobra iskustva.

Dobra stvar je navode u Parlamentu FBIH, to što je Odbor za ekonomsku i finansijsku politiku FBIH, podržao danas zakon o poduzetničkoj infrastrukturi i zakon o podsticanju razvoja male privrede.

“Mi smo konstatovali na Odboru da je ovo jedna dobra stvar, da će unaprijediti poduzetništvo u FBiH i pomoći maloj privredi”, naveo je Admir Čavalić, iz Odbora za ekonomsku i finansijsku politiku FBIH

Kada uporedi ekonomsku situaciju u RS i FBIH, ekonomista Zoran Pavlović, ocjenjuje da je za nijansu bolje u Federaciji. Naglašava ipak da je stanje loše u cijeloj državi. Plate se isplaćuju “pola na račun, pola na ruke”, ističe Pavlović, mnogo je mladih koji sa zvaničnom platom ne mogu podići kredit za stan…

Više u prilogu Ivane Erić.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka