Sve je teže nabaviti vakcine protiv Kovida-19, “Doktor O” glavni posrednik

Vakcine protiv koronavirusa sve je teže nabaviti na regularan način. Neslužbeno, do njih se može lako i brzo doći uz pomoć posrednika i po znatno višim cijenama. Njemačka državna televizija istraživala je nabavke vakcina u nekoliko evropskih država. Istraga ih je dovela do takozvanog “Doktora O”. Riječ je Orhanu Karahodži, porijeklom iz Banjaluke, koji već godinama kao ljekar živi i radi u Njemačkoj.

Orhan Karahodža, u Njemačkoj poznat kao “Doktor O” važi za glavnog evropskog aktera u indirektnom posredovanju nabavke vakcina. U izjavi za BHRT, ovaj, inače ljekar internista i prvi čovjek nekoliko firmi, ističe da se bavi konsaltingom i da ne prodaje vakcine. Tvrdi da može ubrzati cijeli posao kod proizvođača i da od raznih vlada ima narudžbe za 30 miliona doza vakcina. Naglašava kako želi pomoći svima, da radi za proviziju i da on ne utiče na cijenu vakcina.

“Neke vlade plaćaju i veće cijene da bi mogle do toga. Na kraju treba se zapitati koliki je vrijedan život ljudski. Kolika je cijena jednog PCR testa. Da li je cijena jedne vakcine skupa 10 dolara, 20 dolara. Da li je to skupo. Da li je život toliko vrijedan ili nije vrijedan. Deset dana lock-downa košta kao vakcinacija čitave populacije u toj zemlji”, ističe “Doktor O”.

Karahodži, odnosno njegovoj firmi “Doctors 365” pismom namjere za nabavku pola miliona doza vakcine “AstraZeneka” u januaru se obratilo i Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS. Iz ovog ministarstva kažu da nije bilo obavezujućeg ugovora i da u konačnici nije ništa ni dogovoreno.

“Predmetna saradnja nikada nije uspostavljena, jer je ponuda odbačena. Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske ne nabavlja vakcine, već se one nabavljaju posredstvom veleprometnika, u skladu sa Zakonom o lijekovima i medicinskim sredstvima BiH, te Zakonom o javnim nabavkama BiH”, istakli su iz Vlade RS.

RS odlučila se za nabavku 160 hiljada doza kineskih vakcina “Sinofarm” za vakcinisanje 80 hiljada građana. Ove vakcine biće plaćene 7.257.600 KM bez PDV-a to jest 53 marke po dozi, što je gotovo dvostruko više u odnosu na iznos koji je izdvojen za nabavku ruskih vakcina “Sputnjik Ve”.

Vakcine, glavno oružje u borbi protiv pandemije koronavirusa, očigledno su postale i posao vijeka, jer ko može biti protiv i nekoliko puta veće cijene ako se vakcina može dobiti odmah i s njom spasiti na hiljade živote.

BHRT