Svaki bh. građanin dužan više od 3.000 KM

Potrošačke cijene u Bosni i Hercegovini u februaru u odnosu na prethodni mjesec ove godine u prosjeku su porasle za 0,5 posto. Poskupjeli su hrana, režije, zdravstvo, prijevoz, pokazuju podaci Agencije za statistiku BiH. Dok se cijene dižu u nebo, plaće se, nasuprot tome, već dugo ne povećavaju.

Prihodi i troškovi

Zbog sve većeg nerazmjera između prihoda i troškova života, građani BiH sa svojim prosječenim primanjima ne mogu pregurati mjesec. Primorani su kreditno se zaduživati kako bi preživjeli, a mnogi će, ako se trend rasta cijena nastavi, i hranu početi plaćati na rate.

– Potrošačka korpa ovih dana premašuje dvije prosječne plaće u FBiH, što zorno prikazuje da, ako se i zanemari činjenica nezaposlenosti i “idealizira” situacija da svaka porodica ima zaposlena dva člana, četveročlana porodica svejedno ne može svojim prosječnim primanjima „pokriti“ period od prvog do prvog – rekao je Saša Marić, ombudsman za zaštitu potrošača u BiH.

Ističe i kako je pandemija koronavirusa dodatno utjecala na životni standard bh. građana.

– Porast cijena proizvoda i usluga, neizvjesnost njihove dostupnosti, prolongirani rokovi isporuke, reklamacije i slično na potrošače su se negativno odrazili. Nažalost, problem nije ni blizu samo u BiH već je globalnog karaktera i potrajat će još minimalno cijelu 2021. godinu – kazao je Marić.

Institucija ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH od marta 2020. do marta 2021. godine, kako je dodao, primila je više od 1.000 žalbi potrošača te se njih dvadesetak odnosilo na povećanje cijena općenito.

Zanimljiv podatak

  • Prosječna dugovanja građana u regionu iskazana u eurima

    Prosječna dugovanja građana u regionu iskazana u eurima

    FOTO: PRINTSCREEN


Zbog viših cijena građani BiH se sve više zadužuju. Po visini ličnih dugovanja na osnovu kredita, svaki građanin BiH dužan je 1.536 eura ili (3.016 KM). Zanimljiv je podatak i koliko je raslo zaduživanje građana u državama regiona u pandemijskoj 2020. godini – najmanje u Hrvatskoj, za 1,8 posto, a najviše u Srbiji, za 11,2 posto.

Građani Hrvatske najzaduženiji

Građani Hrvatske najzaduženiji su u regionu, s iznosom ukupnog duga bankama po osnovu kredita od 18 milijardi eura, a najmanje duguju stanovnici Crne Gore, približno 1,39 milijardi eura. Na drugom mjestu po visini ukupnog duga su građani Slovenije, s iznosom od 11 milijardi eura, dok su građani Srbije na trećem mjestu, sa 10 milijardi eura, prema podacima šest centralnih banaka zemalja bivše Jugoslavije.

 

(avaz)