Sv. Ivan, apostol i evanđelist svečano proslavljen u Podmilačju

Podijeli članak:

Više od dvije tisuće vjernika okupilo se 27. prosinca, u Podmilačje, proslaviti blagdan sv. Ivana, apostola i evanđelista
Svečano sveto misno slavlje u dolini Svetišta sv. Ive u Podmilačju predvodio je fra Davor Petrović, gvardijan franjevačkog samostana Guča Gora. Pored domaćeg župnika fra Filipa Karadže, suslavili su fra Vinko Marković, gvardijan i župnik iz Jajca te fra Nikica Vujica i fra Nikola Neimarević, župni vikari u župi Podmilačje.

U homiliji fra Davor je ukazao na značenje današnje svetkovine i lik sv. Ivana, apostola i evanđelista. Ivan je bio Isusov učenik koga je Isus osobito ljubio a i Ivan je Isusu uzvratio. Međutim njegova svetost nije bila nešto po sebi razumljivo. Ivan je kao čovjek pokazao i svoju grešnu, ljudsku stranu, pokazavši se častohlepnim (želja da zauzme prvo mjesto do Isusa), njegova osobita gorljivost u uništenju onih koji ne bi Isusu i apostolima izišli u susret, nazvan je i „sinom groma“ u evanđelju.

Međutim ljubav prema Isusu mu je pomogla da bude jedan od najboljih u Isusovoj školi vjere. Uz Isusa se promijenio. Postao je novi čovjek. Shvatio je da je Isus zapravo ljubav sama i da se Bogu na najbolji način služi ako se ljubi Boga i bližnjega. Bog je Ljubav sama. To je srž Isusova nauka! Tada se ne žali ni vlastiti život.

Ivan je ostao jedini uz Isusa u najtežim trenucima muke i zato mu Isus kao ljubljenom učeniku s križa povjerava i svoju majku Mariju. Jedini je od apostola doživio duboku starost i umro naravnom smrću. Svi drugi apostoli podnijeli su mučeništvo. Ni Ivan nije u svome životu i propovijedanju Krista ostao pošteđen muka i progona, ali sve je nadjačao ljubavlju prema Gospodinu Isusu Kristu propovijedajući, pišući i svjedočeći za Krista. Time nam je dao divan i neponovljiv primjer da se Boga, kao čistu Ljubav jedino istinski časti ako volimo sve ljude i tu ljubav uvijek iskazujemo, naglasio je propovjednik.

Tradicionalno na današnji dan u dolinu sv. Ive u Podmilačju okupe se u božićnoj radosti vjernici iz cijelog jajačkog kraja i šire. Puno je ljudi došlo i iz dijaspore da osjete radost zavičaja. Tako je bilo i ove godine gdje su vjernici nastavili bratske agape poslije završetka euharistije.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

U mjestu Bila kod Viteza jutros u 4 i 15 sati prilikom intervencije muškarac...

Jedan od gorućih problema u Bosni i Hercegovini je i trgovina ljudima. Potvrdio je...

Radnici DM-a više nemaju najveće plaće. Prestigao ih trgovački lanac s prosječnom plaćom od...

Tešanjska privreda iza sebe ima još jednu sjajnu godinu. Većina vodećih kompanija dodatno je...

“FUBAR” je nova serija na Netflixovoj platformi koja je za samo nekoliko dana imala...

Penzionerka iz Minhena (79) nedavno je doživjela neobičnu avanturu nakon svog odmora u turskoj...