Sutra protest u Konjicu za spas rijeke Neretve, poznati su zahtjevi

Podijeli članak:

U Konjicu će se sutra, 11. novembra 2023. godine, održati masovni protestni skup za odbranu rijeke Neretve i njenog sliva od novih hidroelektrana.

Protest organiziraju Koalicija za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine, Zelena Neretva Konjic i Pusti me da tečem, a podršku su mu već dale brojne organizacije i pojedinci.

Povod za protest je nastavak gradnje hidroelektrane “Ulog” na rijeci Neretvi, unatoč otporu lokalnog stanovništva, akademske zajednice i bh. javnosti.

“Uprkos otporu lokalnog stanovništva, akademske zajednice i bh. javnosti nastavlja se gradnja hidroelektrane ‘Ulog’ koja prijeti cijelom gornjem toku Neretve. Već se naziru posljedice po rijeku i živi svijet. Ali ovo nije jedina prijetnja opstanku Neretve i njenih pritoka. Ako se smjesta ne pokrenemo, u slivu hercegovačke ljepotice biće izgrađeno još 36 hidroelektrana. Svojevremeno je bila planirana gradnja čak 93 hidroenergetska postrojenja, ali su lokalne zajednice i aktivističke grupe odlučnim dugogodišnjim borbama spriječile izgradnju na desetine HE. Hrabri čuvari Bune, Neretvice, Doljanke, Drežanke i drugih hercegovačkih rijeka pokazali su da borbom možemo zaustaviti silu. Na nama je da se sad izborimo i za Neretvu. Odbijamo da budemo upamćeni kao generacija koja se nije borila za jednu od najvrijednijih rijeka ove zemlje. Zato se okupljamo u Konjicu 11. 11. ove godine, na velikom protestnom skupu kojim ćemo obilježiti prekretnicu u borbi za Neretvu”, saopćili su organizatori protesta.

Organizatori protesta zahtjevaju:

  • Urgentno zaustavljanje izgradnje HE “Ulog”
  • Prekid realizacije planiranih HE “Bjelimići” i “Glavatičevo” i 7 malih -hidroelektrana na području gornjeg toka Neretve.
  • Zaustavljanje izgradnje HES “Gornji horizonti”
  • Strogu zakonsku zaštitu prirodnih vrijednosti sliva Neretve
  • Prestanak kupovine skupog uglja za potrebe Elektroprivrede BiH iz privatnih rudnika kompanija EFT-a i Lagera.
  • Organizatori pozivaju sve građane da se pridruže skupu i pomognu u borbi za Neretvu, jednu od najljepših i najvrijednijih rijeka u BiH.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Lakše je poslovati u Kolumbiji, nego u BiH, kažu svjetski parametri. Bosna i Hercegovina...

U kalesijskom naselju Jajići danas su općinski načelnik Sead Džafić, ministar poljoprivrede, šumarstva i...

Rast cijena nekretnina u Bosni i Hercegovini doveo je do inicijative o uvođenju većeg...

Osim plaća od Nove godine trebale bi rasti i penzije. Riječ je o redovnom...

Pripadnici njemačke Savezne policije u civilu juče su uhvatili na djelu tri državljanke Bosne...

Za nekoliko dana navršit će se četiri puna mjeseca od krvavog pohoda i zločina...