Sutra promocije knjige ‘U očevom zagrljaju’ autorice Nisvete Joldo

Podijeli članak:

Sutra će u općinskoj sali u Jajcu s, s početkom u 18.30 sati, biti održana promocija knjige pod nazivom “U očevom zagrljaju”, autorice Nisvete Mešinović Joldo.

Knjigu je objavila Osnovna škola “Berta Kučera” u kojoj autorica i zaposlena.

– Odgoj i obrazovanje su primarni zadatak svakog posredno vezanog uposlenika naše škole. Svaki nastavnik, učitelj, kao i svaki roditelj, poznanik, pa i svaki slučajni prolaznik koji mari, onome mlađemu od sebe pružit će najbolje od svoga modaliteta na kojemu je učen i odgajan. A ono što nastoji naša učiteljica, Nisveta Joldo da ukorijeni svojim đacima, generacijama prije, ovima sada i onima poslije, je enciklopedija morala, dobrote, učtivosti… To je naslijeđe njena rahmetli oca, majke, učitelja i vjeroučitelja, rodbine, komšija i prijatelja, naveli su iz OŠ “Berta Kučera” Jajce.

Ova knjiga sadrži zbirku kratkih priča koje su posvećene životu i djelu Nisvetinih roditelja, Rifetu i Hajriji koji su zauvijek napustili ovaj svijet.

Veći dio priča autorica je posvetila ocu Rifetu, dugogodišnjem prosvjetnom radniku koji je ostavio dubok trag u školstvu na području naše općine. Cijeli svoj život posvetio je podučavanju, a istodobno usmjeravajući svoju djecu da se također bave tim plemenitim poslom, ostaće upamćen kao učitelj u najširem smislu riječi.

Mnoge generacije naučio je osnovama života, ali i generacije nastavnika kojima je bio radni kolega pa i direktor.

– Njegov život nikad nije bio puko preživljavanje jer je u svemu vidio nešto dobro, a sretnim su ga činile male stvari. Nikada nije dijelio ljude prema vjeri, naciji ili prema  statusnim simbolima. Za njega su jedino postojale podjedele na dobre i one malo manje dobre ljude i baš zbog toga je, u životima svih onih koji su ga poznavali, ostavio trag, napisala je u autorica u uvodnom djelu.

Na promociji će govoriti mladi bh. književnik i doktor medicine Nermin Delić kao i sama autorica Nisveta Mešinović Joldo. U svojstvu moderatora ove promocije bit će mr. Fikret Čančar.

Za izdavanje knjige pored njene porodice i prijatelja veliku podršku pružilo je Ministarstvo obrazovanja, znanosti, mladih, kulture i sporta KSB/SBK i OŠ “Berta Kučera” na čijem je čelu doskora bio mr. Fikret Čančar.

O autorici…

Nisveta Mešinović Joldo rođena je 13. marta 1974. godine u Jajcu. Školovala se u rodnom gradu gdje je završila osnovnu i srednju ekonomsku školu. Zbog ratnog vihora s porodicom preseljava u Preočicu nadomak Zenice. Taj period izbjeglištva ostavio dubok trag u njenom životu i daljem radu. Jedno vrijeme u Preočici radila kao i učiteljica, a Pedagošku akademiju završava u Zenici.

Za vrijeme života u Preočici bila je aktivan član KUD “Preočica” za čije potrebe je napisala dramski tekst “Svađa na ćesrce”, a po povratku Jajce isti taj tekst je ustupila Amaterskom pozorišteu Jajce za stvaranje predstave.

Rado i veoma uspješno piše i igrokaze za djecu mlađeg školskog uzrasta. Osim toga, aktivno učestvuje u kulturnom životu grada.

Pričama “Leptir” i “Vjeroučitelj”, 2019. godine, učestvuju na konkursu za nagradu “Šukrija Pandžo”. Njena priča “Vjeroučitelj” pronašla je svoje mjesto i u knjizi šejha Ramiza ef.Bećirovića “Ljudi zajednice”.

Trenutno živi i stvara u Jajce te radi kao učiteljica.

 

 

(Jajce Online)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

U mjestu Bila kod Viteza jutros u 4 i 15 sati prilikom intervencije muškarac...

Jedan od gorućih problema u Bosni i Hercegovini je i trgovina ljudima. Potvrdio je...

Radnici DM-a više nemaju najveće plaće. Prestigao ih trgovački lanac s prosječnom plaćom od...

Tešanjska privreda iza sebe ima još jednu sjajnu godinu. Većina vodećih kompanija dodatno je...

“FUBAR” je nova serija na Netflixovoj platformi koja je za samo nekoliko dana imala...

Penzionerka iz Minhena (79) nedavno je doživjela neobičnu avanturu nakon svog odmora u turskoj...