Sutra počinje obilježavanje ‘Dana općine Jajce’

Podijeli članak:

Brojni sadržaji bit će upriličeni u povodu obilježavanja 22. februara/veljače “Dana općine Jajce”, to je datum prvog pisanog pominjanja grada Jajca 1396. godine u Povelji iz dubrovačkog arhiva.

Svečanost obilježavanja “Dana općine Jajce” počinje u petak, 18.2.2022. godine otvaranjem 7. Međunarodnog košarkaškog KUP-a kraljevskog grada za dječake rođene 2008. godine i mlađe.

Na turniru učestvuju dvije reprezentacije U-14 i šest košarkaških ekipa iz četiri države. Za pobjednika 7. po redu turnira nadmetat će se ekipe: domaćin KK „Vodopad“ Jajce, KK „Budućnost“ Bijeljina kao branilac titule, U-14 Reprezentacija Bosne i Hercegovine, KK „Sava“ Beograd, U-14 Reprezentacija Sjeverne Makedonije, ŠK „Dražen Petrović“ Šibenik, KK „Cerak“ Beograd i KK „Realway“ Sarajevo kao debitanti na turniru.

Svečano otvorenje turnira bit će upriličeno u 19:00 sati susretom između domaćina KK „Vodopad“ Jajce i U-14 Reprezentacije BiH. Turnir se igra u Gradskoj sportskoj dvorani Jajce, a organizator i domaćin je Košarkaški klub ”Vodopad” Jajce.

Za sve ljubitelje košarke koji nisu u mogućnosti biti u Jajcu obezbijeđeno je praćenje turnira putem Livestream-a putem oficijelnog YouTube kanala KK Vodopad Jajce.

Svečanost se nastavlja otvaranjem multimedijalne izložbe „Jajce u štampanim medijima“ autora Tvrtka Zrile u organizaciji Društva za zaštitu kulturno-povijesnih i prirodnih vrijednosti Jajca. Otvaranje Izložbe bit će upriličeno u subotu, 19.2.2022. godine s početkom u 18 sati u Domu kulture Jajce.

Drugi šahovski turnir u organizaciji ŠK “Jajce” igra se u nedjelju, 20.2.2022. godine u Hotelu „Turist ’98“ s početkom u 10:30 sati. Turnir se igra po švicarskom sistemu u 9. kola s tempom igre od 12 minuta odnosno 3 sekunde po igraču. Očekuje se oko 100 igrača iz BiH, Srbije, Crne Gore, Hrvatske i Danske. Turnir se rejtinguje kod Međunarodne šahovske federacije FIDA.

Sjednica i izložba

Centralna svečanost bit će upriličena u utorak, 22.2.2022. godine u 10 sati kada će biti održana svečana sjednica Općinskog vijeća Jajce na kojoj će zaslužnim pojedincima i kolektivima biti uručena prigodna priznanja. Svečana sjednica održat će se u velikoj sali Općine Jajce, a prethodit će joj polaganje cvijeća na spomen-obilježja.

KUD „Jajce“ i ove godine organizuje izložbu u čast Dana općine Jajce pod nazivom „Jajcu s ljubavlju“ koja će biti otvorena u prostorijama Društva u utorak, 22.2.2022. godine u 14 sati.

Odlukom Općinskog vijeća Jajce, 22. februar/veljača na području općine Jajce je neradni dan.

 

 

(Općina Jajce)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

U realnom svijetu stvarno ekonomsko tržište zahtijeva raznovrsnu radnu snagu, piše Večernji list BiH.

Anel Ahmedhodžić rođen je prije 24 godine u Malmeu, a odrastao je u gradskoj...

Na društvenim mrežama korisnici su podijelili snimak odmjeravanja snaga u potezanju konpoca između vojnika...

U kina u BiH 8. juna stiže finski ratni akcioni spektakl smješten u vrijeme...

Samo četiri sata nakon što ste pojeli orahe ili popili orahovo ulje, poboljšali su...

Kada tražimo smještaj na putovanju, bazen će često biti razlog koji će nekom mjestu...